Milyen a jó vitamin? - Természetes vagy szintetikus?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2017. január 27. 17:53
Január végére a szervezet vitaminraktárai igencsak kiürülnek, még akkor is, ha egész télen odafigyeltünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsbevitelre. De milyen a jó vitamin, ami hatékony és segít megőrizni egészségünket?

Január végére a szervezet vitaminraktárai igencsak kiürülnek, még akkor is, ha egész télen odafigyeltünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsbevitelre. De milyen a jó vitamin, ami hatékony és segít megőrizni egészségünket?

Az a jó, ha egy héten belül már érezhető változást produkál az adott vitaminkészítmény. Egy másodpercre se ringassuk magunkat abban a hitben, hogy a boltban vásárolt gyümölcsökkel, zöldségekkel megbízhatóan biztosíthatjuk napi vitaminbevitelünket. A szintetikus vitaminok azért furcsák, mert ahelyett hogy szép sárga virágok termelnék a napsütés hatására, inkább csövekkel körülvett polírozott fém reaktorokban állítják elő őket. Arra azonban senki sem gondol, hogy egy növényből kivonni a vitamint, sokkal agresszívabb kémiai eljárás, mint egyszerű cukorból kiindulva természetes enzimekkel előállítani. 100 gramm alma hozzávetőleg 3 mg C-vitamint tartalmaz, azaz a 3 mg C-vitaminról el kell távolítani 99, 997 gramm almát” – magyarázza a Scitec Nutritionszakértője, Szász Máté biológus.

Ehhez képest a szintetikus C-vitamint egy közel 100 éve ismert biokémiai folyamattal állítják elő, amihez egyszerű cukrokat használnak kiindulási anyagként, és amelyet hasznos baktériumok által termelt enzimekkel alakítanak vitaminná. A folyamat egyszerű, tiszta és rendkívül megbízható” – állítja a szakértő.

Gyakran olvassuk, halljuk, hogy a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét elsősorban természetes táplálkozással tanácsos biztosítani. Ehhez segítségül táblázatokban, szemléletes ábrákon foglalják össze nekünk a különböző élelmiszerek vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Ezek a táblázatok, ábrák viszont általában elfelejtik megemlíteni, hogy az adatok a frissen szedett, szüretelt zöldségekre, gyümölcsökre vonatkoznak. Azonban nemcsak a feldolgozás, de már a szimpla tárolás is csökkenti az élelmiszerek mikrotápanyagtartalmát. Száz évvel ezelőtt a szürettől a fogyasztásig maximum két nap telt el. Jelenleg a két hét a jellemző!

A vitaminok bomlanak, így idővel a növények vitamin tartalma elenyészően alacsony szintre csökken. Amikor a paprikát Kaliforniából, a szőlőt Spanyolországból, a cseresznyét Kínából importáljuk, a tárolási idő rendkívül megnőtt. A vásárlók ráadásul nem hajlandók magasabb áron elvinni a csúnyább, de természetesebb termést” – magyarázza a biológus.

A túl szép gyümölcs talán nem a legtermészetesebb, s a napok óta nem barnuló alma vagy banán is „gyanús” lehet. Így ha fontosnak tartjuk a vitaminok bevitelét, akkor ne bízzuk a véletlenre: eljött az ideje megbarátkoznunk a vitamin készítményekkel, táplálék-kiegészítőkkel is, amelyek ellenőrzött készítmények, s biztosítják a tápanyagok minőségi bevitelét. Fontos tudni azonban, hogy óriási különbség lehet vitamin és vitamin között is. Az európai élelmiszerbiztonsági rendszer rendkívül szigorú, így az itt gyártott vitaminok és étrend-kiegészítők sokkal megbízhatóbbak, de vásárláskor mindenképpen nézzünk utána, hogy ellenőrzött helyről származó terméket válasszunk. A vitaminokat kizárólag szaküzletben szerezzük be és lehetőség szerint nagy múltú cégek termékeit keressük.

A téli időszakban az immunrendszer erősítésére a D3 vitamin a legalkalmasabb. Ha a meghűlés első jeleit észleljük, akkor célszerű cinket, C-vitamint és echinacea-kivonatot is alkalmaznunk” – javasolja Szász Máté, aki számos olimpikon felkészítésében is részt vesz. A szakértő szerint a kiegyensúlyozott, változatos és a személy igényeire szabott táplálkozás elengedhetetlen a hosszútávú egészségmegőrzésben, ehhez viszont táplálék-kiegészítőkre és szintetikus vitaminokra is szükség van a friss hazai zöldség-gyümölcs mellett.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.