Mézeskalács nélkül nincs is igazi karácsony! Bemutatjuk, hogyan készíthetsz mézeskalácsot egyszerűen és gyorsan karácsonyra!
Régen mesteremberek egy alaptésztát készítettek el, amely lisztből, mézből, cukorból és vízből készült majd ezt variálták tovább. Így készült a mézes tészta, a cukros tészta, vagy a lédig tészta.
Mézes tészta:
A mézes tészta méz és liszt keverékéből készült, mézet általában felfőzték és lehűtve keverték hozzá a tésztához. A tésztát 4-6 hétig érlelték, és akár 10 hónapig is tárolták.
Cukros tészta
Ezeket a tésztákat több féle cukorból állították össze, burgonyakeményítő cukorból, kristálycukorból és keményítő szörpből.
Főzzünk össze oldatot 0,5 kg cukorból és 3 dl vízből. Ha kihűlt adjunk hozzá 10 g szalakálit majd hozzáadunk 70-80 dkg lisztet, és jó alaposan átgyúrjuk.
Lédig tészta
1 kg cukrot főzzünk fel 1 liter vízbe, ha kihűlt adjunk hozzá 1 kg mézet és 4 tojássárgáját, 5 dkg szalakálit, és annyi lisztet hogy ne ragadjon.
Ebből a tésztából mézes puszedlit is készíthetünk vagy akár a sütés előtt is díszíthetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.