Sokan szeretik ezt az évszakot, amelynek tagadhatatlanul sok előnye van: a már hűvösebb, de még kellemes idő, a gyönyörű, sárguló természet, s persze a csemegék! Szezonja van számos finomságnak, ami az őszi befőzéshez is nagyon jól jöhet!
Az ősz az egyik legszebb évszakunk – noha a maga módján mindegyik az. Ám a színpompás természet és a kellemes idő mellett ilyenkor van módunk arra is, hogy a friss, szezonális növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket begyűjtsük és eltegyük télire. Az őszi befőzésnek is megvan a hangulata, melyben az egész család részt vehet.
De mit szokás befőzni? Íme a leggyakrabban készített finomságok, amelyekkel megörvendeztethetjük magunkat a hidegebb hónapokban!
A gyümölcsök tekintetében az őszibarack befőzés szinte klasszikus: a barackból lekvárt, befőttet, sőt rostos ivólét is bátran készíthetünk. A magvaváló szilvából ugyancsak remek ivólé lesz.
Őszi befőzéskor sokan csinálnak – hogy a vadgyümölcsök se maradjanak ki - csipkebogyó lekvárt. Utóbbinál fárasztó a kimagozás és a belső szőrök eltávolítása, ezért érdemesebb a gyümölcsöt szárítással tartóssá tenni. Aszalni lehet a vörös áfonyát, a borbolyát és a mahóniát. A vadgyümölcsök között jól használható még a galagonya, a kökény, a som. A tamarilló szintén alkalmas az őszi befőzésnél lekvárnak, de gyümölcssalátába is kiváló.
A lekvárok között nagy kedvenc a sárgabarack-, a szilvalekvár, a szőlőlekvár, a naspolyalekvár. Dzsemként a fekete szőlőt érdemes kipróbálni!
Közkedvelt a birsalmasajt is, melyet önmagában is eszegethetünk, de mandulával, mogyoróval, pisztáciával, áfonyával társítható, sőt mutatósan díszíthető.
Csodás befőtteket lehet készíteni az őszi befőzés során körtéből, szőlőből – akár a színek keverésével -, a szilva fahéjjal remek téli csemege lesz. A szilvalekvárba pedig érdemes diót tenni, ha a megszokott ízeket kissé szeretnénk feldobni!
A meggyből, a körtéből, a piszkéből is tehetünk el télire befőttnek.
Az őszi befőzések között kiemelkedő mennyiségben teszünk el savanyúságokat. Az ecetes paprika, a sült paprikasalátához kiváló paprikák, a többféle módon készíthető, ropogós csemege-, vagy kovászos uborka, a vegyes savanyúság, a csalamádé.
A padlizsánkrém, a pritamin (paprika) krém, a zakuszka is népszerű az ételek mellé, sőt utóbbi kenyérre kenve is. A lecsó télire ugyancsak az őszi befőzések egyik legkedveltebbje.
Meleg, őszi napokon kell leszüretelni és mélyhűteni a fűszernövényeket, amelyeknek télen nagy hasznát vesszük: a bazsalikom, tárkony, zsázsa, a borsfű, koriander, a kapor, a sáfrány, a zsázsa és az ánizs mind szóba jöhetnek. Szárítva is nagyon jók, mert bár vitamintartalmuk szinte elveszik a tartósítás során, ízük jóval erőteljesebb lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.