A magyar saláta szó az olasz ’insalata’ megfelelője. Az ’in’ előtag jelentése „be“, a ’salata’ utótag pedig a ’sale’, azaz só szó továbbképzett formája, sózottat jelent.
Vagyis az ’insalata’ szó az elkészítés módjára utal, egy sóval, ecettel és olajjal készített ételt jelentett, majd a ’salata’ szót később bizonyos növényekre ruházták át, így alakult ki a mai elnevezés. A magyar elnevezés is egyaránt jelent növényi, illetve ételcsoportot.
Magyarországon a legutóbbi időkig a saláta automatikusan a halványzöld színű fejes salátával volt egyenlő. Az elmúlt években, követve a salátafogyasztásban kifinomultabb ízlésű nemzeteket, egyre többféle saláta érhető el a hazai piacokon és boltokban. A saláták színben és formában is igen változatosak, azonban széleskörben még nem igazán közismert, hogy mennyiféle salátatípus létezik, és hogy a magyar konyhában klasszikus fejes salátán kívül is bőven vannak képviselői ezeknek a levélzöldségeknek.
Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek leveleit (levélnyelüket) főleg friss fogyasztásra, nyersen és hidegen használjuk, de főzni is szokták azokat.
A zöldségnövények morfológiája szerint a levélzöldségeken belül a fészkesvirágzatúak családjában találjuk a salátafélék különböző típusait, melyek a következők:
Cikória – Cichorium intybus variánsai, levélzete és gyökérhajtásai
Endívia – Cichorium endivia kétféle változata
Kárdi – Cynara cardunculus (a Földközi tenger környékén őshonos zöldségnövény, hazánkban nem igazán ismeretes, az articsóka közeli rokona)
A levélzöldségek közé több családból is tartoznak zöldségfélék, melyeket salátának is szokás fogyasztani: spenót, mángold, sóska, rebarbara, halványító és metélő zeller, gumós édeskömény, turbolya, kerti zsázsa, fejes káposzta, rukkola (magyar nevén borsmustár), madársaláta (több elnevezése is ismert, úgymint galambbegysaláta, mezei- vagy vadsaláta).
Endívia
Számos salátaféléhez hasonlóansok szín- ésalakváltozataismert, létezik sima és szeldelt levelű fajtakör is.Észak- ésNyugat-Európábanasötétebb zöld fajtákat fogyasztják inkább,míg a déli országokbana sárgás-világos zöld,széles levelű, úgynevezett escarole típust kedvelik jobban. Levelei a fejes salátáénálnagyobbak, masszívabbak, keményebbek és ellenállóbbak, fejesen hűtve sokáig jól tárolható. A széles levelű endíviákatfrissen is fogyasztják, emelletta salátafeldolgozóknak is fontos alapanyaga.
A cakkos, szeldelt levelű, mely a frisée típus, szintén a saláta mixek egyiklegfőbb összetevője a dekorációs felhasználásmellett. Az erősen szeldelt, többdimenzióskiterjedésű leveleknem tapadnak egymáshoza tasakban, könnyedebbé teszik a salátakeverékeket. A frisssaláta egyikkülönleges változata a TrèsFine Maraichière (TFM),amely egy keskeny levelű frisée típus, levelei szinte tűvékonyak,különlegesen mutatósak. A cikóriákkal való szoros rokonságból kifolyólag található benne keserű anyag, a keserűség mértéke függ a fajtától, a termőhelytől, a vízellátástól, valamint a növény korától. Bővelkedik jótékony tápanyagokban, magas folát tartalma van, és nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és cinket. Az endíviában is jellemző alkotóelem az inulin.
Összetevő | Fejes saláta | Jégsaláta | Madársaláta | Radicchio | Endívia | |
100 g | 100 g | 100 g | 100 g | 100 g | ||
Víz | (g) | 95,63 | 95,64 | 92,8 | 93,14 | 93,79 |
Energia | (kcal) | 13 | 14 | 21 | 23 | 17 |
Fehérje | (g) | 1,35 | 0,90 | 2 | 1,43 | 1,25 |
Zsír | (g) | 0,22 | 0,14 | 0,4 | 0,25 | 0,20 |
Szénhidrát | (g) | 2,23 | 2,97 | 3,6 | 4,48 | 3,35 |
Kalcium | (mg) | 35 | 18 | 38 | 19 | 52 |
Vas | (mg) | 1,24 | 0,41 | 2,18 | 0,57 | 0,83 |
Magnézium | (mg) | 13 | 7 | 13 | 13 | 15 |
Foszfor | (mg) | 33 | 20 | 53 | 40 | 28 |
Kálium | (mg) | 238 | 141 | 459 | 302 | 314 |
Nátrium | (mg) | 5 | 10 | 4 | 22 | 22 |
Cink | (mg) | 0,20 | 0,15 | 0,59 | 0,62 | 0,79 |
C-vitamin | (mg) | 3,7 | 2,8 | 38,2 | 8,0 | 6,5 |
B1-vitamin | (mg) | 0,057 | 0,030 | 0,071 | 0,016 | 0,080 |
B2-vitamin | (mg) | 0,062 | 0,018 | 0,087 | 0,028 | 0,075 |
B3-vitamin | (mg) | 0,357 | 0,089 | 0,415 | 0,255 | 0,400 |
B6-vitamin | (mg) | 0,082 | 0,030 | 0,273 | 0,057 | 0,020 |
Folát | (μg) | 73 | 29 | 14 | 60 | 142 |
A-vitamin ekv. | (μg) | 166 | 25 | 355 | 1 | 108 |
E-vitamin | (mg) | 0,18 | 0,13 | - | 2,26 | 0,44 |
K-vitamin | (μg) | 102,3 | 17,4 | - | 255,2 | 231 |
TIPP: Vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy a saláták levelei egészségesek és sértetlenek legyenek. A salátákat felhasználásuk előtt szedjük leveleire, majd hideg vízben alaposan, levelenként, levélcsokrokként mossuk meg az esetleges földmaradék eltávolítására, végül töröljük szárazra a leveleket, különben hamar megromlanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.