Salátázzunk! 1. rész - Ismerjük meg az endíviát

endívia
PUBLIKÁLÁS: 2016. július 04. 14:00
A magyar saláta szó az olasz ’insalata’ megfelelője. Az ’in’ előtag jelentése „be“, a ’salata’ utótag pedig a ’sale’, azaz só szó továbbképzett formája, sózottat jelent.

A magyar saláta szó az olasz ’insalata’ megfelelője. Az ’in’ előtag jelentése „be“, a ’salata’ utótag pedig a ’sale’, azaz só szó továbbképzett formája, sózottat jelent.

Saláta – Lactuca sativa különböző variánsai

Vagyis az ’insalata’ szó az elkészítés módjára utal, egy sóval, ecettel és olajjal készített ételt jelentett, majd a ’salata’ szót később bizonyos növényekre ruházták át, így alakult ki a mai elnevezés. A magyar elnevezés is egyaránt jelent növényi, illetve ételcsoportot.

Magyarországon a legutóbbi időkig a saláta automatikusan a halványzöld színű fejes salátával volt egyenlő. Az elmúlt években, követve a salátafogyasztásban kifinomultabb ízlésű nemzeteket, egyre többféle saláta érhető el a hazai piacokon és boltokban. A saláták színben és formában is igen változatosak, azonban széleskörben még nem igazán közismert, hogy mennyiféle salátatípus létezik, és hogy a magyar konyhában klasszikus fejes salátán kívül is bőven vannak képviselői ezeknek a levélzöldségeknek.

Levélzöldségeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek leveleit (levélnyelüket) főleg friss fogyasztásra, nyersen és hidegen használjuk, de főzni is szokták azokat.

A zöldségnövények morfológiája szerint a levélzöldségeken belül a fészkesvirágzatúak családjában találjuk a salátafélék különböző típusait, melyek a következők:

  • Fejes saláta
  • Jégsaláta
  • Batávia (megjelenésében,felépítésében a fejes- és a jégsalátaközött helyezhető el)
  • Kötözősaláta (ismertebb neve római saláta)
  • Tépősaláta, melyen belül vannak úgynevezett lollo- és tölgylevelű típusok

Cikória – Cichorium intybus variánsai, levélzete és gyökérhajtásai

  • Cikóriasaláta
  • Radicchio (vörös vagy olasz cikóriaként is ismert)
  • Witloof cikória

Endívia – Cichorium endivia kétféle változata

  • Széles levelű endívia (escarole)
  • Szeldelt levelű endívia (frisée)

Kárdi – Cynara cardunculus (a Földközi tenger környékén őshonos zöldségnövény, hazánkban nem igazán ismeretes, az articsóka közeli rokona)

A levélzöldségek közé több családból is tartoznak zöldségfélék, melyeket salátának is szokás fogyasztani: spenót, mángold, sóska, rebarbara, halványító és metélő zeller, gumós édeskömény, turbolya, kerti zsázsa, fejes káposzta, rukkola (magyar nevén borsmustár), madársaláta (több elnevezése is ismert, úgymint galambbegysaláta, mezei- vagy vadsaláta).

endívia

Endívia

Számos salátaféléhez hasonlóansok szín- ésalakváltozataismert, létezik sima és szeldelt levelű fajtakör is.Észak- ésNyugat-Európábanasötétebb zöld fajtákat fogyasztják inkább,míg a déli országokbana sárgás-világos zöld,széles levelű, úgynevezett escarole típust kedvelik jobban. Levelei a fejes salátáénálnagyobbak, masszívabbak, keményebbek és ellenállóbbak, fejesen hűtve sokáig jól tárolható. A széles levelű endíviákatfrissen is fogyasztják, emelletta salátafeldolgozóknak is fontos alapanyaga.

A cakkos, szeldelt levelű, mely a frisée típus, szintén a saláta mixek egyiklegfőbb összetevője a dekorációs felhasználásmellett. Az erősen szeldelt, többdimenzióskiterjedésű leveleknem tapadnak egymáshoza tasakban, könnyedebbé teszik a salátakeverékeket. A frisssaláta egyikkülönleges változata a TrèsFine Maraichière (TFM),amely egy keskeny levelű frisée típus, levelei szinte tűvékonyak,különlegesen mutatósak. A cikóriákkal való szoros rokonságból kifolyólag található benne keserű anyag, a keserűség mértéke függ a fajtától, a termőhelytől, a vízellátástól, valamint a növény korától. Bővelkedik jótékony tápanyagokban, magas folát tartalma van, és nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és cinket. Az endíviában is jellemző alkotóelem az inulin.

ÖsszetevőFejes salátaJégsalátaMadársalátaRadicchioEndívia
100 g100 g100 g100 g100 g
Víz(g)95,6395,6492,893,1493,79
Energia(kcal)1314212317
Fehérje(g)1,350,9021,431,25
Zsír(g)0,220,140,40,250,20
Szénhidrát(g)2,232,973,64,483,35
Kalcium(mg)3518381952
Vas(mg)1,240,412,180,570,83
Magnézium(mg)137131315
Foszfor(mg)3320534028
Kálium(mg)238141459302314
Nátrium(mg)51042222
Cink(mg)0,200,150,590,620,79
C-vitamin(mg)3,72,838,28,06,5
B1-vitamin(mg)0,0570,0300,0710,0160,080
B2-vitamin(mg)0,0620,0180,0870,0280,075
B3-vitamin(mg)0,3570,0890,4150,2550,400
B6-vitamin(mg)0,0820,0300,2730,0570,020
Folát(μg)73291460142
A-vitamin ekv.(μg)166253551108
E-vitamin(mg)0,180,13-2,260,44
K-vitamin(μg)102,317,4-255,2231

TIPP: Vásárláskor mindig figyeljünk arra, hogy a saláták levelei egészségesek és sértetlenek legyenek. A salátákat felhasználásuk előtt szedjük leveleire, majd hideg vízben alaposan, levelenként, levélcsokrokként mossuk meg az esetleges földmaradék eltávolítására, végül töröljük szárazra a leveleket, különben hamar megromlanak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.