Vajon megéri a bio élelmiszerek plusz költsége? Szakemberek szerint akkor érdemes az organikusra áldozni pénzünkből, ha egy bizonyos ételből sokat eszünk. Hogy is van ez?
A bio élelmiszerek népszerűsége manapság egyre nő, ugyanakkor nem mindenki érzi úgy, hogy szeretne jóval többet költeni rájuk, mert a hagyományos gyümölcsökkel, zöldségekkel is meg van elégedve.
De milyen esetekben érdemesebb valóban az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket venni? A szakemberek az alábbiakat ajánlják.
Szerezzünk be organikusat abból, amire a legjellemzőbb, hogy fogékony a növényvédőszer-maradékokra – ilyen például az őszibarack. Az alma szintén, mivel a héjával különösen jól járunk rosttartalma miatt, azt tehát nem célszerű lehámozni. Márpedig ezen gyakran felhalmozódik a növényvédőszer, tehát a bio alma jó választás lehet. Ha mégsem költenénk rá, érdemes jól megdörzsölni a héjat folyó víz alatt!
Az édes paprika szintén azon zöldségek közé tartozik, amelyeken nagyobb a növényvédőszer-maradék. Bizonyos szint még biztonságosnak tekinthető, a használt anyagok általában erősek. A gyermekek immunrendszere még nem teljesen fejlett, a növényvédőszerek szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a felnőttek. Ezért tanácsos a bio élelmiszer fogyasztása.
A zellert egyszerű alaposan megmosni, s eltávolítani róla a piszkot, a növényvédőszer-maradékot és a baktériumokat. Ráadásul ez egy ropogós, alacsony kalóriás zöldség, sok A-, C-, K-vitaminnal, folsavval, káliummal és mangánnal.
A nektarin szintén vitaminban gazdag, niacint, káliumot tartalmazó gyümölcs, melynek elég leszedni a héját vagy alaposan megdörzsölni fogyasztás előtt. Eperből, mely kitűnő C-vitamin-forrás, érdemes a helyi piaci árusoktól venni – mert jóval nagyobb esélyünk van arra, hogy növényvédőszer-mentes árut kapunk, mint ha külföldről hozatott, boltban vásárolt az a termék.
Hasonló a helyzet a körtével is, általában nagy mennyiségű növényvédőszer-maradvány található rajta, ezért jól járunk a bio élelmiszerrel. Ha mégsem azt veszünk, alaposan dörzsöljük le a héját.
Ami a szőlőt illeti, igyekezzünk kerülni az importáltat, mert ezeken nagyobb valószínűséggel találunk több növényvédőszer-maradékot. Gyermekeknek és terhes nőknek ajánlottabb a bio élelmiszer.
A spenótból, a salátából szintén tanácsosabb az organikus, mivel ezeken nagy mennyiségű szer halmozódhat fel. Vagy bio élelmiszert vegyünk, vagy termesszük otthon ezeket a zöldségeket.
Burgonyából szintén jó választás a bio, ugyanis ez egy igencsak védőszer-igényes zöldség. Az édes, ropogós sárgarépából ugyancsak jobb, ha organikusat vásárolunk.
A bio élelmiszerek sorában meg kell említeni a tejet is, amelyből célszerű ökológiai gazdálkodásból származót beszerezni. Az organikus tej ugyanis biztosan olyan tehenektől származik, amelyek nem kaptak antibiotikumokat vagy hormonokat.
Hasonló a helyzet a marhahússal – a szupermarketek polcai helyett érdemesebb a gazdálkodóktól vásárolni.
Ami még igen fontos lehet: a kisgyermekeknek mindenképp hasznos bio élelmiszert adni. Mivel immunrendszerük még nem teljesen fejlett, nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve, mint a felnőttek. Organikus ételekkel – és babaételekkel – egy jó kezdetet biztosítunk számukra ahhoz, hogy egészségesen
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.