Palánták tűzdelése és kiültetése

kerti munkák
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 11. 13:45
A kertészek ezt a műveletet pikírozásnak is nevezik. A tűzdelőedénybe nagyon laza, „sovány" talajt tegyünk, amely azonos arányban érett komposztból és mosott homokból álljon. A kis növények ugyanis a kevesebb tápanyagot tartalmazó talajban erős gyökérzetet fejlesztenek.
Amikor a kis magoncok akkorák, hogy két ujjal gond nélkül megfoghatók, tűzdelnünk kell őket. A palánták tűzdelése (átültetése) történhet tőzegtálcába, lapos ládába vagy egyesével tőzegcserepekbe.

Palánták

A kertészek ezt a műveletet pikírozásnak is nevezik. A tűzdelőedénybe nagyon laza, „sovány" talajt tegyünk, amely azonos arányban érett komposztból és mosott homokból álljon. A kis növények ugyanis a kevesebb tápanyagot tartalmazó talajban erős gyökérzetet fejlesztenek.

Jó tanács: Mielőtt a növények tűzdeléséhez vagy átültetéséhez hozzálátnánk, bőségesen öntözzük meg őket. Ezzel megkönnyítjük a munkánkat: a gyökereket könnyebben elválaszthatjuk a talajtól.

A kitűzdelt növénykéket tegyük meleg, a tűző naptól védett helyre, és mindig tartsuk őket egyenletesen nedvesen. Ha új levelek jelennek meg rajtuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megeredtek.

palantak-kiultetese
Üveg alatt csírázó zöldségek és virágok

Azokat a zöldségfajokat, amelyeket hosszabb ideig nevelünk palántaként, még egyszer át kell majd ültetnünk egy kicsit nagyobb edénybe. Ilyen zöldségféle például a paradicsom és a cukkini. Onnan tudjuk, hogy elérkezett az újabb átültetés ideje, hogy a cserép talaját már keményen, sűrűn átszőtték a palánta gyökerei. Minden egyéb zöldségfélét (például a salátákat) kedvező időjárás esetén közvetlenül kiültethetünk a palántanevelő edényből vagy a tőzegtálcából a szabadba. Mielőtt azonban végleges helyükre tennénk őket, óvatosan, fokozatosan szoktassuk a palántákat új környezetükhöz. A kertészek ezt úgy nevezik, hogy „megedzik" a palántákat. Ennek első lépését már a szobában megtehetjük: ha kint jó meleg van, szellőztessünk egyre gyakrabban. Néhány nap elteltével a növénykéket egész napra tálcástól kivihetjük a szabadba. Válasszunk ehhez napsütéses, enyhe tavaszi napot! Ha a zöldségpalántákat melegágyban neveltük, edzéskor vegyük le az üvegfedelet egész napra, és csak este tegyük vissza. Végül aztán nemcsak napközben, hanem éjjel is szabad levegőn hagyhatjuk a növényeket. A palánták kiültetéséhez válasszunk egy borús napot, vagy palántázzunk estefelé. Azért nem napközben, mert az erős napsütés gyorsan elfonnyasztja a kis növényeket.

kis-palantak-kiultetese
Sovány talajban erősebb gyökereket fejlesztenek
Jó tanács: A fagyérzékeny zöldségféléket csak a májusi fagyosszentek után szabad kiültetni. Egyes vidékeken azonban május 20. előtt nem tanácsos az érzékeny fajok palántáinak kiültetésével kísérletezni.

Vegyük ki a nedves gyökérlabdát a cserépből vagy a tőzegtálcából, és helyezzük bele a lapátkával előkészített mélyedésbe. Ültetéskor mindig tartsuk egyenesen a palántát, és ügyesen töltsük fel talajjal a körülötte levő lyukat. Ezután feltétlenül és alaposan meg kell öntözni a palántát. A vízsugarat irányítsuk közvetlenül a növény eredeti földlabdájára. Ehhez vegyük le az öntözőkanna rózsáját, hiszen már nem a növényt magát akarjuk locsolni, hanem a talajt szeretnénk a gyökeréhez tömöríteni. Nagyon fontos továbbá, hogy az ültetőgödör ne legyen túl kicsi, a palánta gyökerei nem hajolhatnak vissza, és teljes egészében kerüljenek a föld alá. Ha a palánta gödrébe egy maréknyi érett komposztot is teszünk, nagy segítséget adunk a növénykének az induláshoz.

palantazas
A frissen kiültetett növénykék hajlamosak a kókadásra

A frissen palántázott növénykék a kiültetést követő első napokban hajlamosak a kókadásra. Ebben az időszakban tehát tanácsos megvédeni őket a tűző naptól. Jól tesszük, ha ponyvával vagy újságpapírral árnyékoljuk őket. Mindig olyan mélyen ültessük a palántákat a talajba, amilyen mélyen a palántázás előtt voltak a vetőágy talajában. Kivétel ez alól a szabály alól a paradicsom, amelyet jóval mélyebbre is ültethetünk. A paradicsompalánta talajba kerülő szárrészén ugyanis másodlagos gyökerek képződnek, ezért a növény nem károsodik akkor sem, ha nyakig süllyesztjük az ültetőgödörbe.

Palántázás után nyomban terítsünk a sorok közé vékony mulcsréteget, hogy megakadályozzuk a talaj nedvességtartalmának elpárolgását. Mulcsréteg kialakítására legalkalmasabb a finomra vágott, száraz fűkaszálók.felelnek meg erre a célra a nagy levelek, és az sem szerencsés, ha nagyon vastag a mulcsréteg. Mindkét esetben remek búvóhelyet nyújtunk ugyanis a csigáknak. Ezek a nedves, sötét helyeken megbújó állatok pedig nagy előszeretettel fogyasztják zöldségnövényeinket.

A növénytermesztésnek ebben a szakaszában csak óvatosan szabad trágyázni. Használjunk erősen hígított zöldtrágyalevet, de azt is csak akkor, ha a palánták már megeredtek, vagyis már új leveleket hoznak.

Jó tanács: Az apróra vágott csalán- és nadálytőlevelek különleges mulcsréteget adnak. A csalánelősegíti a jó humusz képződését, a nadálytő pedig - káliumtartalmának köszönhetően - paradicsom ágyások borítására ajánlott. Hatására a paradicsom csodálatos gyorsasággal indul majd fejlődésnek. Mindkét növényt kertünk olyan részére ültessük, ahol figyelemmel kísérhetjük (és ha kell, korlátozhatjuk) szaporodásukat. Tegyük őket például a komposzthalom szélére, vagy termesszük a nadálytövet és a csalánt a zöldtrágya készítésére használt edény körül.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.