Gyógyító ananász – mi mindenért együk?

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 19. 14:48
Sokak kedvence ez a mutatós déli gyümölcs – az ananász illatával, ízével egyaránt vonzó, hát még ha tudjuk is, mennyi előnyös tulajdonsága van a szervezetünkre nézve! Rögtön kiderül.

Sokak kedvence ez a mutatós déli gyümölcs – az ananász illatával, ízével egyaránt vonzó, hát még ha tudjuk is, mennyi előnyös tulajdonsága van a szervezetünkre nézve! Rögtön kiderül.

Az ananász egészségmegőrző tulajdonságai

Mindenki ismeri ezt a különleges formájú, mutatós gyümölcsöt, amely finom önmagában, de számos süteménynek, sőt sós ételnek is kellemes kiegészítője. Dél-Brazíliában és Paraguay-ban őshonos, modern változatát az ottani lakosok fejlesztették ki a csaknem ehetetlen, vad fajtából. Legkiemelkedőbb tulajdonságai, hogy magas a C-vitamin tartalma, mangánt és bromelain enzimet is jelentős mennyiségben találunk benne.

Az ananásznak azonban számos egészségügyi előnye van – lássuk, miért érdemes gyakran eszegetnünk!

1.Gyulladáslátló hatásáért: a gyümölcs egyes részeit hagyományosan különféle betegségek gyógyítására használták. Ezt a tulajdonságot főként a bromelain enzimnek köszönheti, melyet a növény szárából nyernek ki, de a húsában is megtalálható kisebb mennyiségben. Emésztő enzimként alkalmazzák, hogy lebontsa a fehérjéket, de a szénanáthától a lázig számos baj ellen használható a gyógyításban, mivel kiemelkedő gyulladáscsökkentő.

2.Arthritis ellen: a bromelain, melyet az ananászból nyernek, tripszinnel és rutinnal kombinálva alkalmas a csontritkulásból adódó térdfájdalom gyulladáscsökkentésére, így hát potenciális egyéb jó hatásai vannak a rheumatoid arthiritis-re is, noha a bizonyíték erre nézve még kevés. Sajnos, sokkal több bromelain van a szárban, mint az ananász húsában, de kiegészítő formában már elérhető.

ananasz3

3.A csontok egészségéért: a mangán igen fontos elem a növekedéshez, a csontok egészségének fenntartásához, hozzájárulva ahhoz, hogy megelőzhessük a csontvesztést és az olyan betegségeket, mint az osteoporosis, melynek eredménye, hogy csontjaink nagyobb eséllyel törnek el.

4.A vesék biztonságáért: ez a déli gyümölcs biztonságos a krónikus vesebetegségekben szenvedők számára, köszönhetően alacsony káliumtartalmának (egy csészényi darabolt ananászban 180 gramm van). A krónikus állapottal küzdők nyugodtan fogyaszthatják.

5.Anti-parazita tulajdonságaiért: az ananászt a Fülöp-szigeteken ősidők óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, parazitás betegségek ellen.

6.Rákellenes tulajdonságaiért: a bromelaint tartalmazó élelmiszereket összefüggésbe hozták a kemopreventív műveletekkel, például a kolorektális rákos sejtekkel korrelációban. A növény szárának kivonata tumorellenes aktivitást mutat. A C-vitamin szintén a test erősítését szolgálja a rákkal szemben.

7.Emésztést segítő gyümölcs: az ananász bromelainját évszázadokon át használták arra, hogy könnyítsék az emésztési folyamatot, mivel képes megemészteni a proteint. Egyes emberek szervezete nem termel elég emésztőenzimet, ezért esetükben igen jótékony az enzimpótlás.

ananasz

8.Felpörgeti az immunrendszert: ebben a déli gyümölcsben igen nagy mennyiségben találunk C-vitamint, mely közismerten serkenti az immunrendszert, támogatva az antibakteriális és vírusellenes folyamatokat. Az ananász természetes formájában van jelen (a napi 100 grammos, ajánlott mennyiség 58 százalékában).

9.Vérrögök elleni küzdelemért: van rá némi bizonyíték, hogy a bromelain hozzájárul a vérlemezkék összetapadásának megakadályozásához, vagyis megelőzi a vérrögök kialakulását. Ebben az esetben elősegíti a vérzést, vagyis akik hajlamosak az elhúzódó, nehezen elálló vérzésre, azoknak nem tanácsos fogyasztani.

10.Segíti a felépülést orrmelléküreg gyulladásból: egyes tanulmányok szerint az ananászban levő bromelain könnyíti az orrmelléküreg gyulladás tüneteit és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

11.Az E-coli és bélbetegségek gyógyításához is hozzájárul: állatkísérletek szerint a bromelain segít az E-coli fertőzésből származó hasmenés kezelésében és csökkenti a gyulladást a belekben azoknál, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

12.Torokfájást és fertőzést csillapít: éveken át alkalmazták az ananászt a hagyományos orvoslásban vizelethajtóként, a szülés meggyorsításáért, a torokfájás csökkentéséért, a tengeribetegségek és nemi betegségek gyógyítására. A panamai őslakosok a levelét hashajtóként is alkalmazták, a menstruáció serkentésére használták, valamint a bélférgek ellen.

13.Folyadék-visszatartás: a gyümölcs gyökereivel az ödéma (folyadék-visszatartás) kezelését oldották meg Afrikában, a héj kivonatából pedig az aranyérre és a csonttörésekre készítettek gyógyírt. Tudományos kutatás kevés van ezen a téren, tehát a bizonyítékok főként tapasztalatból származnak. Ám remélhetőleg hamarosan kutatások is alátámasztják majd az ananász számos előnyös felhasználási lehetőségét!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.