Az uborka nagyvárosi rokona a cukkini

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 14. 19:00
A zöldségek közt még kiskorúnak számít, de a reform konyhában már nagy múltra tekint vissza a cukkini.Csupán pár évtizede, hogy a cukkini elindult világkörüli útjára, de sorra beeszi magát minden kultúra konyhájába. Hazánkban sem régóta fellelhető az első ránézésre inkább uborkára emlékeztető zöldség.

A zöldségek közt még kiskorúnak számít, de a reform konyhában már nagy múltra tekint vissza a cukkini.Csupán pár évtizede, hogy a cukkini elindult világkörüli útjára, de sorra beeszi magát minden kultúra konyhájába. Hazánkban sem régóta fellelhető az első ránézésre inkább uborkára emlékeztető zöldség.

Cukkini csoda

cukkini2

Változatosság a vékony vonalakért

A mexikói származású cukkiniaz uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk.

A díjnyertes

Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja. Ezt a megtisztelő címet egy rendkívül hasznos tulajdonságáért nyerte el: hamar laktat, viszont nem hizlal. Ezek után nem kell meglepődni, miért találjuk meg a legtöbb reform recept hozzávalójaként.

Zucchini or courgette sliced on white, clipping path i

Kezdők figyelem

Akik még nem mozognak otthonosan a konyhában, nyugodtan próbálkozzanak a cukkinival. Remek ételeket készíthetnek pillanatok alatt. A párolt cukkini bármilyen körettel, de akár pirítós kenyérrel is ízletes harapnivaló. A barátainkat pedig könnyedén elkápráztathatjuk, ha - akár csak az avokádó esetében- krémet készítünk a hosszúkás zöldségből.

Nemcsak a héjában van a vitamin

A cukkini igazi vitaminbomba. Szívünk, szemünk és csontunk is meghálálja, ha rendszeresítjük az étrendünkbe. Nem árt, sőt hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz. A cukkini húsa főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.

Fogyasszuk szívesen, mert a szívbetegségek megelőzésénél jelentős, akárcsak az asztmakezelésénél vagy a gyulladások csökkentésénél. Nem vitás, hogy a nők hamar megkedvelték a cukkinit, de a legtöbb férfi még mindig tiltakozik, ha ez kerül az asztalra. Mostantól lesz mivel érvelnünk, ha a párunk ágálni kezd a cukkini koszt ellen.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.