A tavaszi gombagyűjtés tudnivalói

gombagyűjtés
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 03. 13:02
A gombák tudnak szeszélyesek, csalfák, csábítóak és hűségesek is lenni. Ezért is lehet őket nagyon szeretni.

A gombák tudnak szeszélyesek, csalfák, csábítóak és hűségesek is lenni. Ezért is lehet őket nagyon szeretni.

A tavaszi gombagyűjtés útmutatója:

Fotó: Shutterstock

A gombákkal szaktudósok – idegen szóval mikológusok – és szenvedélyes gombászok egyaránt foglalkoznak. Bár a két csoport gyakran egybeesik, az érdeklődésük különböző természetű, kicsit hasonlít ahhoz, ahogy a női nemhez is másképp közelít egy nőgyógyász és egy Casanova. Az előbbi kétségkívül helytállóbb élettani ismeretekkel rendelkezik, a lélek rejtelmeihez mégis az utóbbi jut közelebb. Bár tudományosan még eleddig nem sikerült bizonyítani, kétségkívül a gombáknak is van lelke. Aki járta már az erdőt esők után, órákig a sárban csatangolva, üres kosárral a kezében, hogy visszatérőben a parkolótól másfél méterre leljen zsákmányra, tudja, miről beszélek.

Növény vagy állat?

Társaságban gyakran előkerül az a kérdés, hogy a gombák valójában növények-e, vagy sem. Gyerekkoromban a biológiakönyvek mindegyike, de még a Kis növényhatározó is a virágtalan növényekhez sorolta a gombákat. Bár néhány szembeötlő tulajdonságuk egyezik, mint amilyen a helyhezkötöttség, avagy a sejtfal megléte, sokban hasonlítanak az állatokra is, például a rovarvilágra jellemző kitin alkotja azokat a bizonyos sejtfalakat, illetve nem fotoszintetizálnak. Valójában teljesen külön országot képeznek az eukarióta élőlények rendszerében, és a gasztronómia könyvében is külön fejezetet érdemelnek.

Természetvédelmi oltalom alatt nem álló gombát bárki gyűjthet erdőn-mezőn (betartva az erdőtörvényben és a természet védelméről szóló törvényben foglaltakat), de annak érdekében, hogy a szedett zsákmány frissen, mi pedig életben maradjunk, érdemes néhány fontos szabályt megjegyezni és alkalmazni.

Az első szabály: ismerjük fel a gyilkos galócát!

A második szabály: ismerjük fel a gyilkos galócát! Ahogy a székelyek szerint a medve nem játék, úgy a gyilkos galóca sem az. Évről évre a súlyos mérgezések legtöbbjét ez a faj okozza. Bár – a gyógyszereknek és a klinikai kezeléseknek hála – ma már ritkábban végződik halállal az efféle kaland, aki túléli, sosem lesz egészséges ember többé. Néhány óra alatt olyan állapotba kerül a mája és más belső szervei, mint egy idült alkoholistának hosszú évek alatt.

Fotó: Shutterstock

Gyilkos galóca

Nem mese – aki legyet öl, nem gyilkos!

A gyilkos galóca (Amanita phalloides)legfontosabb három megkülönböztető bélyege: a fehér lemezek, a gallér a tönkön és a bocskor (szakadozott szélű burokmaradvány a tönk bázisán). Jellegzetes a kalap olajzöld, ritkábban barnás színe, valamint tönkjének márványozottsága. A gyilkos galócát gyakran keverik össze a fehér pettyes, piros kalapú mesegombával, a légyölő galócával (Amanita muscaria). Bár az is mérgező faj, neve is emlékeztet rá, hogy közel sem olyan veszélyes, mint rossz hírű rokona.

Fotó: Shutterstock

Légyölő galóca

Vágjuk el, vagy tekerjük ki a nyakát?

A harmadik szabály arra vonatkozik, hogy amennyiben megleltük a gombát, miként szedjük le úgy, hogy ne menjen azonnal tönkre, és a termőhelyét se károsítsuk feleslegesen. Ezzel kapcsolatban két iskola létezik. Vannak, akik azt tartják a legcélszerűbbnek, ha a termőtestet egy vékony pengéjű késsel a tönk alján lemetsszük, s így tisztán helyezzük a kosárba, míg mások a gomba óvatos, de határozott mozdulattal való kicsavarását javasolják. Mindkét módszer mellett és ellen is lehet érvelni, de a legfontosabb az, hogy minél kevésbé bolygassuk meg a rendszerint talajban található micéliumot (a gombafonalak sajátos szövedékét), illetve magát az élőhelyet.

Fotó: Shutterstock

A negyedik szabály arra int, hogy amíg valaki nem rendelkezik kellő szaktudással és hosszú évek tapasztalatával, mindig vigye el szakellenőrhöz a gyűjtött gombát. Nemcsak azért, mert ez jelenti a teljes biztonságot, hanem azért is, mert így lehet a legtöbbet tanulni. A gombavizsgálók országos listája megtalálható awww.netgombasz.hu oldalon. Jó, ha van valamilyen gombászkönyvünk (az okostelefonok világában a netes oldalak képanyagát is böngészhetjük, akár a helyszínen is), de gombát határozni, különösen kezdőnek, csak könyv alapján nem lehet.

S ha már leszedtük, haza is kell tudni vinni a zsákmányt. Erre a legalkalmasabb eszköz évszázadok tapasztalata alapján a vesszőkosár, de jó minden olyan eszköz, amelyben nem törnek és nem füllednek be a termőtestek. Néha előfordul, hogy séta közben készületlenül ér minket a gombabőség. Ilyenkor találékonyságra van szükségünk (magam is szállítottam már vargányát levetett pólóban, vagy csiperkét esernyőben), de a nejlonzacskót és a reklámszatyrot felejtsük el, hacsak az utóbbi nem papírból készült. Nincs annál elkeserítőbb látvány (a szagáról nem is beszélve!), mint amikor a pár órával korábban még üde és kemény kalapok mozogni kezdenek a kukacoktól.

Április – kucsmák, papsapkák és egyéb fejfedők Minden évben a tél végéhez közeledve az egyre hosszabb nappalok és a hajnali madárdal jelzi, hogy éled a természet, előbújnak a nedves földből az első virágok, és növekedni kezdenek az első gombák. Ilyenkor a gombászok is felkerekednek, és a hosszú kényszerpihenő után portyára indulnak az erdőkbe. Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes fajai. Már szinte a hó alól „kivilágítanak” az osztrák csészegomba (Sarcoscypha austriaca) élénk narancsvörös termőtestei. Bár ehető, gyakorlatilag nincs íze; inkább fotózni érdemes, vagy egyszerűen csak gyönyörködni benne.

Fotó: Shutterstock

Osztrák csészegomba

Általában március vége felé – enyhe telek után, mint idén, hamarabb – bújnak elő a tavasz értékes primőrjei, a kucsmagombák. Eltérő alakjuk és egyéb tulajdonságaik alapján több fajukat különböztetjük meg. Ezek mind üreges tönkű és kalapú, a sárgás- vagy szürkésbarna és a vajszín különféle árnyalataiban előforduló gombák. Bár gasztronómiai értékben van köztük különbség, kezdő gombász számára a legfontosabb, hogy a mérgező papsapkagombáktól meg tudja őket különböztetni. A két csoport közti legfontosabb eltérés, hogy a kucsmagombák süvege viszonylag szabályos, méhsejtre, hálóra vagy ritkás szivacsra emlékeztet, míg a papsapkagombáké szeszélyes, fodros, sokszor összegyűrt papírra hasonlít.

Fotó: Shutterstock

Redős papsapkagomba

A hosszúra nyúló tönkű cseh kucsmagomba (Ptychoverpa bohemica) értékét az adja, hogy az első igazi szednivaló. Utána jelenik meg a hegyes kucsmagomba (Morchella conica) és az ízletes kucsmagomba (M. esculenta), amelyek már igazi csemegének számítanak. A zömök pusztai kucsmagomba (M. steppicola) szinte hungarikumnak számít, hazánktól nyugatra nem fordul elő. A többitől eltérően nem ligetes erdőkben, hanem gyepes területen, réteken terem.

Fotó: ShutterstockFotó: Shutterstock

Cseh kucsmagomba (balra) és hegyes kucsmagomba (jobbra)

A kucsmagombáknak sajátos alakjuk és állaguk miatt a konyhában is megkülönböztetett helyük van. Ha teli kosárral érkezünk haza, készíthetünk belőlük zöldséges vagy májas töltött gombát. A felesleget érdemes megszárítani. Ha csupán egy-két marékkal találunk, az se szegje kedvünket: már pár darab kucsmagomba is fenséges élménnyé varázsol egy zöldséglevest vagy ragut.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016 áprilisi számában.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.