Érdemes felfedezni újra a turbolyát!

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 30. 19:02
A turbolya a legtöbb háziasszonynak nem sokat mond, bár már halott róla, használni mégsem szokták a magyar konyhákban, és sajnos a kertekben sem fedezhető fel.

A turbolya a legtöbb háziasszonynak nem sokat mond, bár már halott róla, használni mégsem szokták a magyar konyhákban, és sajnos a kertekben sem fedezhető fel.

Pedig ez a növény nem csak finom, de még a legigénytelenebb kertben is megél. Nagymamáink még ismerték és előszeretettel használták is ezt az egynyári enyhén fűszeres íz világgal rendelkező növényt. Kinézetre talán leginkább a petrezselyemre hasonlít, íze pedig kissé ánizsos és édeskés, amely a benne található izoanetol nevű illóolajnak köszönhető.

A növényben található többek között C-vitamin, karotin, vas, és számtalan hasznos ásványi anyag.

Magassága 30-70 cm között változik, bokros habitusú növény, amely a nyár közepétől virágzik. Leveleit érdemes még a virágzás előtt begyűjteni, mert a virágzás után már veszít aromájából és íz világából. Mivel bokros és közép magas növényről van szó, akár egy nagyobb dézsában vagy ültető edénybe is nevelhetjük nyáron, az erkélyen, vagy teraszon a turbolyát. De a fűszerkertbe is érdemes pár tő turbolyát telepíteni, hiszen számtalan ételhez felhasználható ez a különleges íz világgal rendelkező növény.

turbolya

A magokat már március végén vethetjük, mert a növény nem érzékeny a hidegre, ám takarást ne alkalmazzunk, mert csak fényre indul meg a csírázás. Amennyiben márciusban még fagyok vannak a szabadban, érdemes megvárni az április elejét, de ne halogassuk túl sokáig a vetést, mert a magok csak 15 fok alatt csíráznak ki a leghamarabb. Minél melegebb van, annál később indulnak fejlődésnek a magok. Ha szeretnénk, hogy a fűszernövény kitartson, a nyár végéig vessük a magokat szakaszosan, kb. 10-14 naponként, így elkerülhető hogy az összes növény egyszerre érjen be.

A vetés után kb. 6 héttel már szedhetők is az első levélkék, de mindenképp érdemes még a virágzás előtt begyűjteni a leveleket, mert a virágzás után túl erős és kevésbé aromás lesz az íze. A konyhában frissen vagy tartósítva is felhasználhatjuk a leszedett leveleket, amelyeket később levesekbe, mártásokba, salátákba is felhasználhatunk. Tartósításra itt ne a szárítást alkalmazzuk, hanem a fagyasztást, mert a szárítás során elveszti az értékes illóolaj tartalmát a növény. Mindig csak a főzés végén adjuk az ételhez a turbolyát, és csak kis mennyiségben adagoljuk, nehogy elvigye az étel jellegét.

turbolya2

A turbolya kiváló ízt ad a burgonyalevesnek, valamint jól illik a főtt tojáshoz és a sajtokhoz is.

Kerti termesztése:

Márciustól a talaj hőmérsékletétől függően már vethetjük a magokat szabadföldbe vagy cserépbe, méghozzá úgy hogy a gereblye nyelével húzzunk egy vékony árkot, majd ebbe szórjuk el a magokat. Ezután enyhén nyomkodjuk le a magokat, de ne takarjuk be őket, és a csírázásig tartsuk a talajt enyhén nyirkosan. Végül, amikor a kis magoncok már kikeltek, egyeljük ki őket, vagyis minden második kis növényt húzzunk ki a sorból, mert ha bent hagyjuk őket a fejlődés során elnyomják majd egymást. Hat-héttel a kikelés után már szedhetjük az első friss zsenge hajtásokat.

A turbolya a kora tavaszi napfényt még elviseli, de a nyári tűző erős napot már nem kedveli, így csak félárnyékos helyre vessük a magokat. Ha a virágrügyeket kitörjük, meghosszabbíthatjuk a szedés idejét, és bár egynyári növényként van számon tartva, a növény ősszel elszórja magvait, így minden évben újra kihajt kertünkben. A turbolyában található illóolajmiatt a növényt messzire elkerülik a csigák és levéltetvek, így a növényvédelemben is hatásos segítségünk lehet ez a remek fűszernövény.

Turbolyaleves

Jó két marokra való turbolyát száráról lecsipegetünk, veszünk hozzá 6-8 sóskalevelet és 1/2 kg borjúcsonttal, sóval, 2 liter vízzel, lassan felforralva másfél óráig főzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával, törött borssal ízesítjük, és rászűrjük a levest. A levesestálba 1 tojássárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk, és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.