Csípős vagy édes – Mit kell tudnunk a fűszerpaprikáról?

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 27. 19:00
Kevesen tudják, hogy igazi magyar, őrölt fűszerpaprika a konyha mellett a gyógyászatban is megállja a helyét, és itt nem csupán a magas C-vitamin tartalmára gondolunk. A magyar fűszerpaprika, legyen az szegedi vagy kalocsai, számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.

Kevesen tudják, hogy igazi magyar, őrölt fűszerpaprika a konyha mellett a gyógyászatban is megállja a helyét, és itt nem csupán a magas C-vitamin tartalmára gondolunk. A magyar fűszerpaprika, legyen az szegedi vagy kalocsai, számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre.

paprika

Szereti a csípőset?

Több szempontból is jól járt. A csípős ízért a kapszaicin nevű anyag felelős, amely egyben kiváló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egyes kutatások szerint a zsírszövetek mennyiségét is csökkenti a csípős paprikában található anyag. A WHO szerint azokban az országokban, ahol több csípős ételt fogyasztanak, kevesebb a daganatos megbetegedések száma. Évek óta folynak vizsgálatok azzal a céllal, hogy a kapszaicin jótékony hatását bizonyítsák a rákos sejtekkel szemben. A gyomrunkat sem kell féltenünk egy erős paprikás étel elfogyasztása után, hiszen a gyomor nyálkahártyájának vérellátását is serkenti a csípős anyag.

papri

Fűszerpaprika: magyarosan, édesen

A fűszerpaprika a 17. század óta van jelen a magyar konyhában, az első palántákat Szegeden szerzetesek ültették el. A paprika karrierje ezek után kapott szárnyakat, a múlt század elején nemesítették az édes változatát, addig csak a csípős volt ismert. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és számos paprikával készült ételünk, mint például a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt ma már bejegyzett hungarikumok. A németek kedvenc snackjét is magyar paprikával ízesítik, csakúgy, mint a Chio számos más termékét is. „A snackekhez általában egy nem túl csípős, erős színű fűszerpaprika keveréket használunk, amely jól passzol a chipsek, ropik ízvilágához” – mondta el Szabó Gábor piackutató.

paprika1

Paprika cuvée?

A gyakorló háziasszonyoknak valószínű nem mondanak semmit a Kalocsai 50-es vagy a Szegedi Meteorit nevek, de a termesztők pontosan tudják, mit mivel érdemes keverni. A kalocsai paprika színe kicsit testesebb, bordósabb, míg a szegedi fűszer élénkebb, narancsosabb árnyalatú. Emellett, ahogyan a boroknál, úgy a fűszerpaprikánál is vannak jobb évjáratok. „A 2012-es év például kiemelkedőnek számított az elmúlt évtizedben” – árulja el Újvári Zsolt, paprikatermelő.

paprika2

Kívül a színe, belül az íze

Az igazán finom fűszerpaprikában az egész termés megtalálható, hiszen az ízek a magokban összpontosulnak és a kapszaicin is itt található meg. A paprika magjában található olaj ezért nagyon értékes, gyógyászati és kulináris szempontból is. A paprika húsa adja viszont a fűszer jellegzetes színét, amely a narancssárgástól a bíborvörösig szinte minden árnyalatban megtalálható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.