Csipkebogyó és C-vitamin

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 27. 15:00
A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó.A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe.

A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó.A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe.

A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea és lekvár.

Az erjesztésével előállított bor Svédországban és Oroszországban a legnépszerűbb. Egyes népek még likőrt és pálinkát is készítenek belőle. Az angolok a héjától és magjától megfosztott gyümölcshúst többek közt cukorral felverve fogyasztják.

A csipkebogyó összetétele:

C-vitamin (200-1500 mg/100 g), A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin, ásványi anyagok (például magnézium), cukor, aminosavak, pektin (vízben oldódó élelmi rost), szerves savak (alma és citromsav), cseranyag (tannin), illóolaj, karotinoidok,, flavonoidok, polifenolok (antioxidáns vegyületek)

csipkebogyo43321

A csipkebogyó jótékony hatásai:

Gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére), meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, immunerősítő és roboráló hatású, serkenti a mellékvesék és a máj működését, külsőleg sebek, fertőzések kezelésére, vérzéscsillapító, emésztésjavító, köhögéscsillapító, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, sejtöregedés gátló (kozmetikumokban)

A csipkebogyó felhasználása:

Gyógyteák, szörpök, lekvárok, likőrök, bor, pálinka, kozmetikai, készítmények (krémek, pakolások), virágkötészet, potpourri-k (illatosított szárított növények)

A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

csipkebogyo1

A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcsteákban széles körben alkalmazzák. A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik.

A hűvös, őszi-téli hétvégéken remek családi program a kirándulással egybekötött csipkebogyó-gyűjtés, amiből hazaérve finom és egészséges teák, lekvárok készíthetők.

A csipkebogyótea receptje:

Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt. Gyógybor: A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen. Egyéb felhasználás: A termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.