Variációk narancsra és citromhéjra: saját készítésű C-vitamin pótlás otthonra!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2016. január 18. 13:00
Talán hihetetlenül hangzik, de számos C-vitamin étrend-kiegészítőt készítenek a gyártók genetikailag módosított kukoricából. Igen, jogos a megdöbbenés. Ezért érdemes inkább saját készítésű C-vitamin pótlásról gondoskodnunk…

Talán hihetetlenül hangzik, de számos C-vitamin étrend-kiegészítőt készítenek a gyártók genetikailag módosított kukoricából. Igen, jogos a megdöbbenés. Ezért érdemes inkább saját készítésű C-vitamin pótlásról gondoskodnunk…

Bizony, vannak dolgok, melyekről nem szívesen vesz tudomást az ember – no és a gyógyszeriparnak, sőt még a bioboltoknak sem igazán érdeke, hogy tudja. Ám hogy ez ne nyomaszthasson minket, érdemes gondoskodnunk saját C-vitamin pótlásunkról – ez a keverék 10-szer jobb, mint bármi, amit a boltokban vásárolunk meg, s még csak plusz költségekbe sem ver bennünket.

Ami kétségtelenül nagy előnye: a saját készítésű C-vitaminban élő enzimek találhatók, melyek lehetővé teszik, hogy a C-vitamin 100 százalékosan felszívódjon a testben. Saját, természetes forrása a rutinnak (P-vitamin), a heszperidinnek, a bioflavonoidoknak. Könnyen beszerezhető, egyszerűen elkészíthető és még az íze is jó. Csupán narancs és citromhéj kell hozzá!

citrom5

Bionarancsra és biocitromra lesz szükségünk. Könnyen felhasználható, ami megmarad a gyümölcs után. Tartsuk meg mindet, miután a belső részt megettük és vágjuk a héjat vékony csíkokra. Helyezzük egy tányérra az ebédlőasztalon és hagyjuk szobahőmérsékleten száradni pár napot, míg elég szárazzá és roppanóssá nem válik. (Élelmiszer-szárítóval is dolgozhatunk, majd tárolhatjuk az eredményt akár egy éven át is egy száraz ételkonténerben).

narancs

Ami az elfogyasztást illeti, egyik módszer, hogy a csíkokat kisebb darabokra törjük és belekeverjük a kedvenc teánkba. A teának remek ízt ad, a hátránya azonban, hogy a hő elpusztítja az enzimeket. Jobb megoldás, ha kávédarálóba rakjuk a héjcsíkokat és port csinálunk belőle - ez nem árt az enzimeknek -, majd belekeverjük a reggeli smoothie-ba.

Egy teli teáskanál a porból annyi szerves C-vitamin komplexet juttat szervezetünkbe - rutint, heszperidint és bioflavonoidokat -, amely bőven elég egy napra, függetlenül testsúlyunktól. A port akár friss almaléhez is keverhetjük és megihatjuk.

Sok sikert a finom és olcsó C-vitamin pótláshoz!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.