Az évtizedekig tartó "politikai elnyomás” után a kender az utóbbi időben kezd végre visszatérni a köztudatba.
Ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen a kender jótékony hatásait már évezredek óta kihasználja az emberiség. Eme érdekes és felettébb hasznos növény széles körben való elterjedését az gátolta, hogy túlságosan is hasonlít a pszichoaktív anyagokat (pl. THC-t) tartalmazó indiai kenderhez, ám fontos tudni, hogy a vetési (technikai) kenderben ehhez hasonló anyagokat nem találunk.Mi most a kender sok-sok lehetséges felhasználási módja közül a kendermagolajra összpontosítjuk figyelmünket. Kendermagból préselik, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj.
A préselést módfelett kíméletesen kell végezni. A felszabadult hő nem melegítheti 40 °C fölé az olajat, mert akkor a fehérjék és a zsírok elbomlanak, és ennek következtében a tápérték szempontjából kevésbé értékes anyagok keletkeznek. A hidegen történő préselés hátránya az alacsonyabb hozam, azaz a magasabb ár, amit azonban sokban ellensúlyoz a kiváló minőség. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a feldolgozás során épségben maradnak az olaj legfontosabb összetevői, a telítetlen zsírsavak.
Egészségvédő hatások
Megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav - az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk (pl. a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban), ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza.
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta "koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.
A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van, hozzájárul továbbá az immunrendszer erősítéséhez (még a HIV-betegek esetében is).
A konyhában és a fürdőszobában
A kendermagolajat csakis hidegen fogyasszuk, vagy a már megfőzött ételhez tegyük hozzá. Soha nem melegítsük, forrósítsuk. Remekül használható salátaöntetként vagy szendvicskrémekbe, pár kanállal feljavíthatja a joghurtos vagy túrós zabpelyhet is. Ezzel a módszerrel könnyedén fedezheti a szükséges napi kendermagolaj-adagját (15-20 g). A nem kívánt oxidációt, ami tönkretenné a kendermagolaj értékes összetevőit, egyszerűen megelőzheti: tárolja az olajat hűtőben.
A kendermagolaj képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit. A telítetlen zsírsavak nyugtató, gyulladásellenes és regeneráló hatásúak, természetes rugalmasságot biztosítanak a bőrnek, és gátolják a ráncok képződését. A kendermagolaj külsőleg történő használata javít a száraz, kirepedezett bőr állapotán, de pattanások, atópiás ekcéma vagy sömör (herpesz) esetén is kiválóan alkalmazható.
Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a kendermagolajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen különböző samponokban, szappanokban vagy ajakbalzsamokban is fellelhetjük.
Egyedülálló összetétele és jótékony hatása miatt ennek a "zöld csodának” minden modern háztartásban helye kell hogy legyen. És ne féljen: a kendermagolajat vetési kenderből készítik, amely semmiféle bódító anyagot nem tartalmaz. "Csak” a kiváló hatásait fogja érezni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.