Ha rossz ízű falat kerül a szánkba, az hajlamossá tesz arra, hogy keményebb ítéletet mondjunk másokról, állítja egy új tanulmány.
A kutatás során visszataszító ételeket adtak a résztvevőknek, akik annak elfogyasztása után könnyebben tartottak egyes dolgokat elítélendőnek. A jelenség fokozottan megfigyelhető volt a politikailag konzervatív nézeteket vallók körében.
A Psychological Science című lapban megjelent kísérlet ez idáig az első, amely az ízlés és az ítélkezés kapcsolatát vizsgálta. A kísérletben résztvevő főiskolai hallgatókat - akik közük 46 volt nő és 16 férfi - arra kértek, hogy vegyenek a szájukba keserű ízű svédcseppet, édes bogyólikőrt, és ízetlen vizet.
Amint lenyelték az italokat, el kellett dönteniük, hogy elítélendőnek tartanak-e olyan cselekedeteket, mint valakinek a saját elpusztult kutyája elfogyasztása, a másod unokatestvérek nemi kapcsolata, vagy az, ha egy ügyvéd a kórházban keres magának ügyfeleket. A tetteket egy 0-100 listán kellett értékelniük, amelyen a magasabb pontszám jelezte a cselekedet helytelenségét.
A kutatók tapasztalatai szerint a keserű italt fogyasztók ítélték el leghevesebben a különböző szituációkat. Ők átlagosan 78 pontosként ítélték meg a helyzeteket, míg a vizet ivók 62, a likőrösök pedig 60 pontosként.
„Meglepett, hogy a likőr és a kontrollként használt víz fogyasztása között nem volt jelentős különbség.” - mondja Kelndall Eskine, a Brooklyni Főiskola pszichológia szakos doktori hallgatója - „Azt reméltük, hogy az édes íz a válaszolókat is 'édesebbé' teszi.” Igaz, a bogyólikőr talán már túlságosan is édes volt, ezért Eskine tovább tervezi folytatni a kutatást.
Mindazonáltal az érzékszerveink, mint például az ízlés, fontos szerepet játszanak a világról alkotott képünk kialakításában, még akkor is, ha erkölcsi kérdésekről van szó. Véleménye szerint a testünkön keresztül szerzett élmények is befolyásolják az ítéleteinket. Noha úgy tűnik, a fizikai viszolygás morális téren is ellenérzéseket vált ki, az még nem világos, hogy mi okozza ezt a hatást.
A kutatók a politikai nézeteikről is kikérdezték a résztvevőket. Úgy tapasztalták, hogy a konzervatív beállítottságúak hajlamosabbak voltak a keserű ital elfogyasztása után kemény ítéleteket mondani, mint az édes vagy a semleges után. Már korábbi kutatások során is úgy találták, hogy ők érzékenyebbek a rossz ízekre, mint a liberálisok. Ennek minden bizonnyal a „tisztaság”- hoz való viszonyuk az oka, ugyanis az ízek terén is nehezen viselik azt, amit nem találnak megfelelőnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.