A téli hónapokban gyakran elönt brnnünket a nosztalgia, a retró életérzés. Békebeli receptek, klasszikus sütemények, ropogatnivalók: palacsinták, fánkok, bukták, hájas tészták, zselés cukorkák...
Egy kis édesség az ünnepekre, ami kiváló ajándék is, és nem utolsó sorban nélkülöz minden mesterséges adalékanyagot.
Íme a recept:

Hozzávalók:
- 1 csomag gyümölcskocsonyapor
- 2 csomag étkezési zselatin
- 1,5 bögre cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1,5 bögre 100%-os almalé
Elkészítés:
- Keverjük el a gyümölcskocsonyaport a zselatinnal és a cukorral.
- Melegítsük langyosra az almalevet.
- Öntsük a folyadékokat a por állagú összetevőkre és keverjük csomómentesre.
- Kezdjük el melegíteni a keveréket és lassan forraljuk fel.
- Vegyük le a tűzről és tegyük félre kicsit hűlni.
- Eközben egy olajos törlőkendővel kenjünk ki szilikonos formákat.
- Öntsük a még folyékony zselét a formákba és tegyük hűvös helyre őket 24 órára.
- Az idő leteltével óvatosan nyomjuk ki a formákból a kész zseléket és forgassuk őket finom szemcsés kristálycukorba.
- A kész zseléket pár napig rácson hagyjuk szikkadni: kedvünk szerint bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy dobozban, üvegben tároljuk fogyasztásig.
Megjegyzés:
1 bögre = 250 ml Formás befőttesüvegbe, vagy áttetsző zacskóba rakvaajándéknak is kiváló ötlet.Ebből a mennyiségből - a forma méretétől függően - kb. 60 darab lesz. Ha nincs szilikonos formánk, bármilyen más edény is megteszi, sütikiszúróval is formázhatjuk, ill. egyszerű kockára is vágható. A formátlan darabokat - a cukorba forgatás előtt - újra felmelegíthetjük és formába tölthetjük, így semmi nem veszik kárba.
