Napi egy pohár bor – árt vagy használ?

hisztamin
PUBLIKÁLÁS: 2015. október 13. 12:00
A szüretek, bor- és pezsgőfesztiválok időszakát éljük, az egészségünk kapcsán érintenünk kell tehát a borfogyasztás kérdését is. Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.

A szüretek, bor- és pezsgőfesztiválok időszakát éljük, az egészségünk kapcsán érintenünk kell tehát a borfogyasztás kérdését is. Régóta tudjuk és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell.

Mi a hisztamin?"A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, biológiailag aktív sejttermék, amely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. Bizonyos ételek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így ezek fogyasztását követően is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke" – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően.

Milyen tüneteket okoz a hisztamin-intolerancia? A hisztamin lebontását a szervezetben a diamino-oxidáz (DAO) enzim végzi. A hisztamin-intoleranciás betegnél ez az enzim csökkent mennyiségben termelődik, ezért a hisztamin tartalmú ételek fogyasztását követően, már percekkel később kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin hatásai szerteágazóak, több szervet érintenek, így a panaszok is igen változatosak lehetnek.

  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájdalom, puffadás, gyomorégés
  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés
  • Bőrtünetek: bőrviszketés, kiütés, bőrvörösség
  • Ödéma kialakulása
  • Fejfájás, migrén, szédülés, hányinger
  • Rohamokban jelentkező izzadás
  • Szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás
  • Menstruációs zavarok
vorosbor2

Milyen ételeket érdemes kerülni? 1. A magas hisztamin tartalom miatt nem javasolt az alábbi élelmiszerek fogyasztása:

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka (különösen a szárított)
  • csirke
  • halkészítmények /halkonzervek, rák, kagyló, csiga, polip
  • érlelt sajtok: Camambert, Brie, Gruyere, Ceddar, Roquefort, hosszú érlelésű „kemény” sajtok- Parmezán (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • csokoládé, kakaó
  • savanyú káposzta, tartósított, fermentált zöldségek
  • spenót
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • sör, pezsgő
  • vörösbor (minél idősebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
  • paradicsom, ketchup
  • fermentált szója termékek, szója szósz
  1. A hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek is kerülendők: ananász, papaya, avokádó, dió, nyers tojásfehérje, eper, paradicsom, hal és alkohol.
  1. A nem friss, állott ételek fogyasztása, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak szintén nem ajánlott.
vorosbor3

Hogyan vizsgálható és kezelhető? A hisztamint lebontó DAO enzim szintje vérből meghatározható. A hiányzó enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Ezt az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

A fehérborral jobban jár? Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabbhisztamintartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.