A hagymás, gumós növények legtöbbje megfelelően télálló ahhoz, hogy egész évben a talajban maradhasson. A trópusi származású dáliákat, kardvirágokat és kannákat ugyanakkor fagymentes helyen kell teleltetnünk: a föld alatti raktározó szerveiket már az ősszel ki kell ásni a talajból.
Az elnyílástól az őszi felszedésig
Amelyik tavaszi hagymást a virágzás után már nem akarjuk az ágyásban, ill. a cserépben vagy a balkonládában tartani, azt az elvirágzás után kell kiásni az ágyásból vagy az edényből.Ha a lombja a kiásáskor még nem száradt vissza, akkor tegyük le a növényt valahol a kertben, és takarjuk a hagymáit vékonyan földdel - így várjuk meg, amíg rendesen visszahúzódik a lomb.Mihelyt elbarnultak a levelek, kivehetjük a hagymákat, gumókat a talajból, és ládában tárolhatjuk őket őszig.
Megfelelő fagyvédelem
Az üstökliliom (Eucomis), az inkaliliom (Alstroemeria), ill. egyes érzékeny kockásliliom- és nőszirom-fajok alapvetően télállóak ugyan, de a különösen rideg klímájú helyeken, ill. a télen nedves fekvésben ne maradjanak kint, inkább ezeket is ássuk ki ősszel, és a házban teleltessük át. Enyhe éghajlatú tájakon elég, ha lombbal takarjuk az állományukat.
Tisztítsuk, szárítsuk
Virághagymák ültetése
A hagymák, gumók felszedési időpontja egyrészt a virágzási időtől, másrészt az éghajlati adottságoktól függ. Általában a legjobb, ha egy meleg, csapadékmentes őszi napon fogunk hozzá a munkához, kiássuk a földből a hagymákat és a gumókat, letisztítjuk róluk a földet, és rostára vagy szitára terítjük őket száradni.
Esetleg a lombmaradványoknál fogva felakasztva is száríthatjuk a hagymákat. Ekkor célszerű alaposan átvizsgálni a hagymákat, gumókat. Amelyiken penészesedés, rothadás jelét észleljük, vagy amelyiken folyós, ragadós, puha foltokat látunk, azt feltétlenül válogassuk ki, és dobjuk a szemetesbe. Ezzel megelőzhetjük a szürkepenészt (Botrytis) kifejlődését, ill. a hagymákon és a gumókon a tárolóban elterjedő rothadást.
Hagyjuk a hagymákat, gumókat néhány napig meleg, szellős helyen száradni, majd ezután vágjuk le róluk a lombot, egyben távolítsuk el az elhalt burokleveleiket és a rájuk tapadt földet. Vegyük még egyszer alaposan szemügyre az állományt a betegségek tekintetében, majd készüljünk elő a téli tárolásukra.
A fából készült rekeszek a legalkalmasabbak a célra - töltsünk 1 ezekbe vékony réteg homokot, 1 fűrészport vagy tőzeget. Erre helyezzük rá egyesével a hagymákat és a gumókat, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással. A telelőhelynek sötétnek, száraznak és hűvösnek kell lennie: ideális a célra a 10 °C hőmérsékletű pince. A garázs többnyire azért nem felel meg, mert az túlságosan is lehűlhet, és nagy rá az esély, hogy megfáznak a hagymák, gumók.
Érdemes a tél folyamán rendszeres időközönként átvizsgálni a betárolt virághagymákat, hogy ha esetleg penészesedés üti fel a fejét, akkor azonnal eltávolíthassuk az érintett hagymát, és ne terjedjen tovább a betegség.
Edényesek téli védelme
Cserepekbe ültetve az amúgytélálló tulipánokat,nárciszokatésjácintokatis védeni kell. Állítsuk az edényeiket szorosan egymás mellé, és keressünk nekik védett helyet a ház fala mellett vagy az erkély védett sarkában. Hőszigetelő rétegként tegyünk alájuk hungarocellapokat vagy fadeszkákat.
A zord klímájú területeken, ill. különösen fagyos teleken érdemes zsákvászonnal vagy buborékfóliával is takarni az edényeket, ill. errea takarórétegre mulcsot rétegezni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.