Nem véletlenül hívják a mangót a gyümölcsök királyának. Gazdag és zamatos, tápanyagokkal teli, ezért nemcsak ízlelőbimbóink, de egészségünk számára is ideális. Mi mindenért érdemes fogyasztanunk?
Külsőre tetszetős, élénk színű, zamatos gyümölcs a mangó, alaposan „megpakolva” tápanyagokkal, beleértve a szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Nem csoda, hogy kifejezetten jótékony hatású általános egészségünkre, bőrünkre és hajunkra nézve egyaránt.
S ha ez még nem lenne elég, öregedést késleltető hatásai vannak, rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Nézzük hát meg közelebbről a remek gyümölcs tulajdonságait, amelyeknek köszönhetően több mint érdemes beiktatnunk a mangót az étrendünkbe!
1.Természetes rákellenes hatás
A nyers és az érett mangó ugyanúgy rendelkezik különböző antioxidáns vegyületekkel, így például kvercetinnel, fokhagyma savval, izokvercetinnel, fizetinnel és metil-galláttal. Ezek az összetevők megküzdenek a szabad gyökökkel, melyek, ha nem tartják kordában őket, oxidatív stresszt idéznek elő. Kiküszöbölésük csökkenti a különféle rákok kialakulásának esélyét, köztük az emlő daganatét, vastagbél- és prosztatarákét.
2.A szív számára előnyös
A mangó a természetes élelmi rost kiváló forrása, de pektint, C-vitamint szintén tartalmaz. Ezek a tápanyagok szinkronizáltan működnek, csökkentve a szérum-koleszterinszintet. A friss mangóban bőségesen találunk káliumot: egy 100 grammos gyümölcsben kb. 56 milligrammot. Ez az ásványi anyag elengedhetetlen a vérnyomás szintjének megtartásához. Ahhoz is hozzájárul, hogy a szívverés ritmusa normális legyen. Vagyis a mangó a szívet egészségesen tartja.
3.A ragyogó, fiatalos bőr őre
A különböző ásványi anyagokat illetően a mangó egy kincsesbánya. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet és vasat is rejt magában. Számos vitamint találunk meg benne, köztük az A-, B6- és C-vitamint. Valamennyi tápanyag segít a vérkeringés javításában, valamint a szabad gyökök kiküszöbölésében, de a foltokat és a hegeket is rendberakja. Ha a mangót beiktatjuk az étrendünkbe, garantálhatja számunkra a tiszta, szép és fiatalos bőrt.
4.Fogyáshoz és cukorbetegségre kiváló
A mangóban levő rostok nagy mennyisége hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat, vagyis csökkenti az éhség érzetet és meggátolja a túlevést. A rost az emésztést, az anyagcserét is fokozza – azaz, sokat tesz a fogyásért. A pektin nevű természetes rost megakadályozza a glükóz szintek túlzott emelkedését, tehát ez a gyümölcs a diabétesszel küzdők számára is igen jótékony. Ugyanakkor oda kell figyelni a mangó fogyasztásánál, mivel az alacsony glikémiás indexű ételek kategóriájába tartozik.
5.Jótékony a szexuális életünkre is
Érdemes kihasználni a mangó, mint afrodiziákum tulajdonságait! Számos tanulmány azt mutatja, hogy a benne levő E-vitamin segít a szexhormonok szabályozásában és javítja a férfiak nemi vágyát.
6.A szemre nézve kitűnő
Egy csészényi felkockázott mangó annyi A-vitaminnal lát el bennünket, amennyi a napi javasolt mennyiség 25 százaléka. Olyan flavonoid polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, mely a testbe felszívódás során A-vitaminná alakul. Erről pedig köztudott, hogy alapvető fontosságú a látáshoz. Eme antioxidáns vitaminnak a jelenléte abban is segít, hogy a száraz szem, az éjszakai vakság, a szürkehályog problémájával és az időskori makula-degenerációval ne kelljen – szó szerint – szembenéznünk.
7.Jótékony a gyomorra
A mangó olyan enzimeket tartalmaz, melyek katalizátorként működnek a fehérje anyagcserében. A rostok, vitaminok és ásványi anyagok jelenléte lehetővé teszi e gyümölcs számára, hogy segítse az emésztést és a felszívódást. A székrekedés enyhítéséhez is hozzájárul a rostoknak köszönhetően. A nyers mangót hatékonyan alkalmazhatjuk a gyomor megnyugtatására.
8.Az agy őre
A mangóban levő A-vitamin, C-vitamin és egyéb karotinoidok keveréke felpezsdíti a vérkeringést, vagyis óvja az agyat az oxidatív károsodástól. A mangó glutamin-savat is tartalmaz: ez a fehérje felelős a jobb memóriáért és a koncentrációért.
100 gramm mangó 60 kalóriával egyenlő, de nincs benne egyáltalán zsír és koleszterin. Miközben több mint 1000 fajtája létezik világszerte, a legtöbbet Indiában találjuk.
Ha még sosem próbáltuk ezt a zamatos, értékes gyümölcsöt, eljött az ideje! Ebben az esetben ugyanis valami nagyon finomat és egészségeset mulasztottunk el!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.