A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grépfrútra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak.
A grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni.
A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.
Malajziában és Délkelet-Ázsiában honos, de Kínába is betelepítették még időszámításunk előtt. Megterem vadon Hawaii-on, a Fiji-szigeteken. Thaiföldön, Japánban, Indonéziában, Vietnámban, sőt Tahitin és a Fülöp-szigeteken is termesztik, de Amerikában is megterem.
Több keresztezése is létezik. Ezek hibridek, a pomelo legismertebb fajtái azonban a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee. Távol-Keleten igen népszerű a pomelo a Holdújévi ünnepekkor. Kultikus gyümölcsféle is, azon felül, hogy közkedvelt csemege.
Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Legérdemesebb nyersen enni, hogy az ízét is élvezzük ennek a különleges gyümölcsnek. Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelo gerezdekre szedve ehető, vagy a grépfrúthoz hasonlóan. Sokan érzik savanyúnak, kis cukor hozzáadásával ízletesebbé tehetjük. Háromtól kilenc hétig is eláll, de hűvös helyen kell tárolni.
A pomelo élettani hatásai
Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvező hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnal. Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerősítő is. Délkelet-Ázsiában leveléből, virágaiból és kérgéből is készítenek főzeteket, melyeket alkalmaznak kolerára, epilepsziára, de duzzanatok és ekcémakezelésére is.
Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak is. Kiváló koktél készíthető ugyanakkor belőle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is főznek. Előszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fűszerként vagy kandírozott formában is használják, de ők általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésől van szó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.