Egy zöldség, amit minden nap ennünk kellene

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 17. 15:30
Okra - így hívják ezt a nagyon egészséges afrikai zöldséget, de emellett még bámiának, bhindinek, gombónak és quimbombónak is nevezik ezt a különlegességet, amely a trópusi és szubtrópusi égöv mentén terem - írja a Filantropikum.

Okra - így hívják ezt a nagyon egészséges afrikai zöldséget, de emellett még bámiának, bhindinek, gombónak és quimbombónak is nevezik ezt a különlegességet, amely a trópusi és szubtrópusi égöv mentén terem - írja a Filantropikum.

A mályvafélék családjába tartozik, amelyet Észak-Afrikában már több ezer éve termelnek, Magyarországon is már egyes helyeken, ha ritkábban is, de hozzá lehet jutni. Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, azóta a déli államokban termelik ezt a finom zöldséget, fűszert.

A legértékesebb része a paprikához hasonlító termése, amelyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levest, vagy egytálételeket is lehet belőle főzni. Azért egészséges, mert amagas rosttartalmának köszönhetően beindítja az emésztést, megkönnyítve a bélrendszer működését. Ráadásul ezzel azt is el lehet érni, hogy a vércukorszint normális legyen, így cukorbetegnek is jót tesz, és bizonyosdaganatos megbetegedéseket is meg lehet előzni fogyasztásával.

Kalóriában szegény, viszont A-, B6, C-vitaminban, valamint folsavban, riboflavinban, kalciumban, káliumba, magnéziumban, cinkben gazdag. A folsav miatt főként a várandós kismamáknak szokták felírni az okrát, amely nagyon fontos szerepet játszik a terhesség 4 és 12 hete közötti időszakban, a magzatfejlődés során ekkor van a legnagyobb szükség a folsavra.

1.Az okra az egyik, antioxidánsokban leggazdagabb zöldség, ami azért nagyszerű, mert így a sejtek megfelelő biztonságot élveznek a káros szabadgyökök támadásaival szemben.

2.Szabályozza a vércukorszintet, amelyet a magas rosttartalmának köszönhetünk.

3.Megkönnyíti a máj munkáját a méregtelenítési folyamat során, serkenti az epetermelést.

4.Megszabadít a káros koleszterintőlés rengeteg méreganyagtól is.

5.A rostok segítenek abban is, hogy a bélrendszerben élő jótékony baktériumok és probiotikumok zavartalanul végezhessék a munkájukat, így a bélflóra egészségének megőrzéséhez is hozzájárulunk, ha okrát fogyasztunk.

6.Védi az ízületeket, és megelőzhető például a gyomorfekély kialakulása is. Helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát, mivel megszünteti a sok betegség melegágyaként emlegettet savas környezetet.

7.Az okra véd a tüdőbetegségekkel szemben, enyhíti a torokfájást.

8.Elősegíti a vérképződést.

9.A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően az asztmások számára is alkalmas az okra fogyasztása.

10.Óv a rosszindulatú daganatos sejtekkel szemben.

11.Fogyasztásával megőrizhetjük a vérerek rugalmasságát, szerkezeti épségét.

12.Egyes tanulmányok szerint az okra fogyasztásával csökken a szürkehályog kialakulásának esélye.

13.Mivel nagyszerűen tisztít, ezért a bőrnek is jót tesz, megakadályozza a faggyúképződést, így a pattanások már kisebb mértékben fognak megjelenni.

Forrás:filantropikum.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.