Ad'j Isten Szatmárban- Gasztrotúrák

kirándulás
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 06. 19:08
Szatmár­-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait.

Adj' Isten Szatmárban! - Gasztrotúrák a keleti végeken

Az élmény közel vanSzatmár – ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztántudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eredeti élményeket keresőutazók előszeretettel látogatják Thaiföld vagy Borneó eldugott törzseit, hogy természetközeli életet élőemberekkel találkozzanak, pihennek a Szahara homokdűnéi közt megbúvó oázisokban vagy a brazil esőerdők eco­lodge szállásain. Sokan járnak éppen amiatt Erdélybe, hogy őszinte, ízes magyar szót,munkában barázdált arcokat láthassanak, szénaboglyákkal tűzdelt parasztudvarokon pihenhessenek,megkóstolhassák a kemencében sült kenyeret és megtapasztalhassák a helybéliek végtelen vendégszeretetétés bölcs élettapasztalatát. Nos, Szatmárban a homokdűnéken és esőerdőn kívül az összes többi fellelhető.(Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadokhívogatják a látogatót.) Miért van hát, hogy drága pénzért messzi földön keressük azokat a hangulatokat, asohasem látott, de elsőre ismerősnek, rokonszenvesnek tűnő arcokat, amelyekért alig pár száz kilométert kellcsupán megtenni? S ráadásul a miénk? Magyarország legkeletibb és utolsó érintetlen szeglete A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban38­. alkalommal nyitotta meg kapuit, 2015. február 26. és március 1. között Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje várta a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállításon évek óta több száz kiállítói közt Szatmár standja is kedvezményes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékokkal és ingyenes nosztalgiafotózással várta a látogatókat. Nagyker helyett kiskert Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmárigasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismerhatárokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! Az Adj' IstenSzatmárban! standja azon Szamos­menti településeket reprezentálta, akik célul tűzték ki a hagyományos,régiós konyha értékeinek felkutatását, a régi receptek és főzési­sütési eljárások megőrzését és bemutatását.A most divatos farm­to­table és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyertek: az alapanyagok helyiek ésízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig. Gasztroút, termelők, hagyományok A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatátkóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajtvagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-főzésben is. A rézüstökbe a vidék „aranya”, az árterekben dzsungelgyümölcsösökben növő, organikusNemtudom szilva kerül, cukor és tartósítószer nélkül. A szatmáriak ezen kívül télen hagyományosdisznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde­túrákat és kenyérsütő workshopotszerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akárkemencét rakni is. Falunap helyett Szatmárfeszt Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza­-ételek, nem gyártanak futószalagongyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományosszatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptekősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km­től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint anagymama ebédje. Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus elsőhétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern ésegészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és avilágzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják.     A receptekősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km­től nagyobb távolságról   Fák, virágok, fény A térség gyönyörű természeti környezete, a Tisza, a Szamos és a Túr­folyók tökéletes helyet biztosítanakkenutúrákhoz, horgászathoz és lovaskocsikázáshoz. A Szamos és a Tisza folyók töltésén végigfutóromantikus kerékpárutak a biciklizés szerelmeseit csábítják. Van egy titkos tippünk is: Cégénydányádon aKende Kúria egykori angolparkjában séta közben egy meghökkentő méretű, igazi famatuzsálemetláthatunk. A környéken különleges, kockásliliom­-túrát is tehetünk és szakértő vezető tárja elénk az őslápvagy a helyi gyógynövények világát.   Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadokhívogatják a látogatótFekete vonat helyett autópálya Szatmár­-Bereget vadonatúj autópálya köti össze Budapesttel, majdnem Vásárosnaményig. A 2014 végénátadott útszakasz 2,5 órára rövidíti a fővárosból az utazást. Bőven akad felfedeznivaló Magyarország legkeletibb részében. Annak is ajánlott, aki a világon már sok helyre eljutott, és annak is, akinek erre nem nyílt eddig módja: egy szatmári utazás olyan, mintha itthon mennénk külföldre.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.