Íme egy reggeli, melynek láttán azonnal kipattan az ágyból az ember! Olyan esztétikai élmény, amelyet nehéz felülmúlni, ráadásul az íze miatt is igazán megéri felkelni…
Kezdjük a napot feketeáfonyás francia toast-tal, máris jobbkedvűen indul! A rendkívül mutatós, áfonyával és tejszínhabbal díszített finomság nemcsak nagyon ízletes, de olyan tápanyagokkal lát el bennünket kora reggel, amelyeknek a nap folyamán hasznát vesszük.
A krémsajt és a fekete áfonya párosa első hallásra talán furcsának tűnik, pedig nagyon kellemes kombinációt alkotnak. Az áfonya nemcsak értékes tápanyagokban gazdag, de kellően hozzájárul e krémes édesség szépségéhez, élénk színével és formás alakjával.
Lássuk, hogyan is készül a feketeáfonyás francia toast!
Az alábbi összetevőkből 10 adag készíthető.
Hozzávalók:
Az áfonyasziruphoz:
A kenyér mindkét végét vágjuk le, ezt nem kell felhasználni. Daraboljuk 2-3 centis szeletekre a kenyeret, majd vágjuk további, kb. 2 centis kockákra őket. Fektessük a kenyér szeletecskék felét egy kivajazott sütőtepsibe, a megmaradó szeleteket rakjuk egyelőre félre.
Egy kis tálban, elektromos kézi mixer segítségével keverjük össze a krémsajtot, a porcukrot és ½ teáskanál vaníliát. Egy másik tálban keverjük össze a reszelt citromhéjat és 1 evőkanál cukrot. Egy gumi spatula és tisztára mosott ujjunk segítségével terítsük szét a krémsajtos keveréket a kenyérke szeleteken, melyek már a sütőtepsiben várakoznak. Szórjuk rájuk a feketeáfonyát, majd erre a rétegre még kerüljön rá a citromos-cukros keverék is.
A megmaradt kenyérke szeleteket a legfelső rétegre fogjuk rárakosgatni.
Keverjük össze turmixgéppel a tojásokat, a tejet, a megmaradt ¼ csésze cukrot és a fennmaradó 1 teáskanál vaníliát, alacsony sebességen. Nagyjából 10 másodpercen át keverjük, majd lassan öntsük rá egyenletesen a szeletekre a keveréket. Ha készen vagyunk, fedjük be műanyag borítóval a tepsit, majd hűtsük a francia toast-ot 8 órát a hűtőszekrényben (vagy éjszaka).
Másnap reggel vagy a 8 óra letelte után vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre változni kb. 30 perc alatt.
Melegítsük elő a sütőt, 350 fokra, majd távolítsuk el a műanyag fedelet a toast-okról és fedjük be alufóliával. Süssük a finomságot az előmelegített sütőben fél órát. Ezután távolítsuk el az alufóliát és süssük még 25-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Ha úgy érezzük, hogy túl barna már a teteje, de nem sült még át, befedhetjük ismét alufóliával az utolsó pár percre.
Hagyjuk állni sütés után 5 percet a francia toast-ot. Majd vágjuk fel és kínáljuk még melegen, megöntözve egy kis áfonyasziruppal és tejszínhabbal (ha szeretjük).
A feketeáfonya szirupot a következőképpen készítjük el:
Keverjük össze egy közepes méretű serpenyőben a kristálycukrot és a keményítőt, keverjünk hozzá hideg vizet és citromlevet, majd adjuk hozzá az áfonyát. Forraljuk fel a keveréket, közepesen magas hőfokon, állandó keverés mellett. Ha egyszer elérte a forráspontot, csökkenthetjük a hőt, hagyjuk enyhén forrni 2-3 percig, amíg megvastagszik és az áfonya is megtörik. Továbbra is állandóan kevergessük. Ha kész, hagyjuk hűlni, mielőtt felszolgáljuk.
Érdemes tudni a recepthez, hogy a krémsajthoz tejet azért nem árt hozzáadni, hogy könnyebben kenhető legyen. A reszelt citromot pedig ajánlott betenni egy lezárható tasakba (ziploc zacskó) másnap reggelig, hogy a sziruphoz is fel lehessen használni.
Forrás: Adrina-napidoktor.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.