Igazi reggeli csábítás - Feketeáfonyás francia toast!

feketeáfonya
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 17. 13:00
Íme egy reggeli, melynek láttán azonnal kipattan az ágyból az ember! Olyan esztétikai élmény, amelyet nehéz felülmúlni, ráadásul az íze miatt is igazán megéri felkelni…

Íme egy reggeli, melynek láttán azonnal kipattan az ágyból az ember! Olyan esztétikai élmény, amelyet nehéz felülmúlni, ráadásul az íze miatt is igazán megéri felkelni…

Kezdjük a napot feketeáfonyás francia toast-tal, máris jobbkedvűen indul! A rendkívül mutatós, áfonyával és tejszínhabbal díszített finomság nemcsak nagyon ízletes, de olyan tápanyagokkal lát el bennünket kora reggel, amelyeknek a nap folyamán hasznát vesszük.

A krémsajt és a fekete áfonya párosa első hallásra talán furcsának tűnik, pedig nagyon kellemes kombinációt alkotnak. Az áfonya nemcsak értékes tápanyagokban gazdag, de kellően hozzájárul e krémes édesség szépségéhez, élénk színével és formás alakjával.

Lássuk, hogyan is készül a feketeáfonyás francia toast!

Az alábbi összetevőkből 10 adag készíthető.

Hozzávalók:

  • 1 vekni egynapos francia kenyér
  • 340 gramm alacsony zsírtartalmú krémsajt
  • ¼ csésze porcukor
  • 1 és fél teáskanál vanília, elosztva
  • 2 csésze friss vagy fagyasztott feketeáfonya (ha fagyasztott, nem fontos felolvasztani)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 nagy tojás
  • 2 csésze tej
  • 5 evőkanál kristálycukor, elosztva.

Az áfonyasziruphoz:

  • ¾ csésze kristálycukor
  • 1 és fél evőkanál kukoricakeményítő (sűrűbb sziruphoz 2 evőkanálnyi)
  • ¾ csésze hideg víz
  • 1 és fél evőkanál friss citromlé
  • 1 és fél csésze friss vagy fagyasztott feketeáfonya (szintén nem kell felolvasztani ha fagyasztott).

A kenyér mindkét végét vágjuk le, ezt nem kell felhasználni. Daraboljuk 2-3 centis szeletekre a kenyeret, majd vágjuk további, kb. 2 centis kockákra őket. Fektessük a kenyér szeletecskék felét egy kivajazott sütőtepsibe, a megmaradó szeleteket rakjuk egyelőre félre.

Egy kis tálban, elektromos kézi mixer segítségével keverjük össze a krémsajtot, a porcukrot és ½ teáskanál vaníliát. Egy másik tálban keverjük össze a reszelt citromhéjat és 1 evőkanál cukrot. Egy gumi spatula és tisztára mosott ujjunk segítségével terítsük szét a krémsajtos keveréket a kenyérke szeleteken, melyek már a sütőtepsiben várakoznak. Szórjuk rájuk a feketeáfonyát, majd erre a rétegre még kerüljön rá a citromos-cukros keverék is.

A megmaradt kenyérke szeleteket a legfelső rétegre fogjuk rárakosgatni.

Keverjük össze turmixgéppel a tojásokat, a tejet, a megmaradt ¼ csésze cukrot és a fennmaradó 1 teáskanál vaníliát, alacsony sebességen. Nagyjából 10 másodpercen át keverjük, majd lassan öntsük rá egyenletesen a szeletekre a keveréket. Ha készen vagyunk, fedjük be műanyag borítóval a tepsit, majd hűtsük a francia toast-ot 8 órát a hűtőszekrényben (vagy éjszaka).

Másnap reggel vagy a 8 óra letelte után vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre változni kb. 30 perc alatt.

Melegítsük elő a sütőt, 350 fokra, majd távolítsuk el a műanyag fedelet a toast-okról és fedjük be alufóliával. Süssük a finomságot az előmelegített sütőben fél órát. Ezután távolítsuk el az alufóliát és süssük még 25-35 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha úgy érezzük, hogy túl barna már a teteje, de nem sült még át, befedhetjük ismét alufóliával az utolsó pár percre.

Hagyjuk állni sütés után 5 percet a francia toast-ot. Majd vágjuk fel és kínáljuk még melegen, megöntözve egy kis áfonyasziruppal és tejszínhabbal (ha szeretjük).

toast

A feketeáfonya szirupot a következőképpen készítjük el:

Keverjük össze egy közepes méretű serpenyőben a kristálycukrot és a keményítőt, keverjünk hozzá hideg vizet és citromlevet, majd adjuk hozzá az áfonyát. Forraljuk fel a keveréket, közepesen magas hőfokon, állandó keverés mellett. Ha egyszer elérte a forráspontot, csökkenthetjük a hőt, hagyjuk enyhén forrni 2-3 percig, amíg megvastagszik és az áfonya is megtörik. Továbbra is állandóan kevergessük. Ha kész, hagyjuk hűlni, mielőtt felszolgáljuk.

Érdemes tudni a recepthez, hogy a krémsajthoz tejet azért nem árt hozzáadni, hogy könnyebben kenhető legyen. A reszelt citromot pedig ajánlott betenni egy lezárható tasakba (ziploc zacskó) másnap reggelig, hogy a sziruphoz is fel lehessen használni.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.