Öko konyha, kütyükkel!

környezetvédelem
PUBLIKÁLÁS: 2015. február 02. 19:00
Régi tárgyak a konyhában? Ki ne dobd! Tíz tipp az energiatakarékos konyhához.

Régi tárgyak a konyhában? Ki ne dobd! Tíz tipp az energiatakarékos konyhához.

Ha jól beletúrsz a konyhaszekrény vagy a kamra mélyére, lehet, hogy találsz olyan eszközöket, amelyekről azon kívül, hogy nincs kapcsolójuk, jószerével alig tudsz valamit. Pedig sokuk nagyon is hasznos!

Nemrég megmutattuk, hogyan lehet a drága elektromos kütyüket helyettesíteni egyszerű kézi eszközökkel, amivel nemcsak a villanyszámlád lesz vékonyabb hó végén, de sokszor még a tisztítása is jóval egyszerűbb, mint a gépeknek. Most azt nézzük meg, melyek azok az eszközök, amikre érdemes jól vigyáznod, vagy ha még nincs, akkor mielőbb szerezd be!

1. Rizsfőző

Igaz, hogy a rizsfőzők árammal működnek, mégis a mai változatok már környezetbarátabb alternatívát kínálnak a tűzhelyhez képest - de tényleg csak akkor, ha egy adag rizst szeretnél főzni.

shutterstock_65403682

Ha teheted, ne a teflonbevonatú változatot válaszd, hanem a rozsdamentes acélt. Igaz, hogy ez nem garantálja a tapadásmentességet, de gyorsan kitapasztalhatod, hogyan használd, és nem egy vegyianyaggal bevont edényben készül a finom és egészséges ebéded.

2. Sütőlap

Ha csak egy melegszendvicset szeretnél enni, miért fűtenéd fel az egész sütődet? Sokkal barátságosabb megoldás egy sütőlapot használni, de itt is vigyázz a teflonbevonattal, a legjobb a rozsdamentes acélból készült típus.

3. Gofrisütő

Ha gyakran eszel gofrit vagy palacsintát, a sütőlaphoz hasonlóan itt is jobban jársz egy gofrisütővel, mint a villanytűzhellyel. Bár kevésbé elegáns kinézetű, de hidd el, a legfinomabb gofri az öntöttvas betétben sül, csak ne felejtsd el sütés előtt megkenni vékonyan friss vajjal.

shutterstock_47426719

4. Kézi turmix

Ez egy egészen új eszköz, tulajdonképp a jól ismert turmixgép kézi változata: egy pohárszerű edény belsejében két vágóéllel tudod egyenletesre keverni a darabos gyümölcsleveket, csak ezúttal nem elektromosan hajtod ezeket az éleket, hanem egy darálóhoz hasonlóan kézzel forgatod. Nagyszerű találmány!

5. Mozsár

A jó öreg mozsár... Évszázadokon át használták, aztán valahogy feledésbe merült, de csak azért, hogy most újra felfedezzük. A szárított fűszereket ezzel lehet a legjobban porrá zúzni, mit gondolsz, nagyanyáink miért szerették annyira? És még egy fontos szempont: ennek sosem kell majd cserélni az alkatrészeit, nem úgy, mint a darálónak!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.