Mit együnk várandósság alatt?

evés
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 29. 08:00
Sokat hallani az elmúlt években arról, hogy a baba és az anyuka egészsége érdekében már a várandósság előtt érdemes várandósok számára készített vitaminokat szedni. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a témával kapcsolatban és úgy gondolják, bőven elég, ha a kismama odafigyel a táplálkozására. Megkérdeztük Csősz Katalin védőnőt, neki mi a véleménye.

Sokat hallani az elmúlt években arról, hogy a baba és az anyuka egészsége érdekében már a várandósság előtt érdemes várandósok számára készített vitaminokat szedni. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a témával kapcsolatban és úgy gondolják, bőven elég, ha a kismama odafigyel a táplálkozására. Megkérdeztük Csősz Katalin védőnőt, neki mi a véleménye.

Pár évtizeddel ezelőtt még semmit nem lehetett hallani a várandós vitaminokról, majd később többféle, kismamáknak való készítmény jelent meg a piacon, mondván, hogy segítségükkel elkerülhetőek bizonyos betegségek, fejlődési rendellenességek, ennek ellenére sok vélemény-ellenvélemény él a témával kapcsolatban. Hogy miért?

Régebben elég volt, ha a kismama odafigyelt az kerülte a káros szenvedélyeket. Mára azonban sajnos változott a helyzet, hiszen az emberi szervezetre veszélyes anyagok lehetnek az élelmiszerekben. Például a nehézfémek közül az ólom, mint erősen mérgező hatású szennyezőanyag elsősorban az ipari létesítmények, és nagy forgalmú utak közelében termesztett növényekben fordul elő, valamint a vizekben. Ráadásul a túlzott műtrágyázás miatt a talaj és a talajvíz is szennyezett lehet nitrátokkal, ami azért baj, mert a nitrát- és nitrittartalmú élelmiszerek, víz fogyasztása a csecsemőkre nézve különösen veszélyes. A növényvédő szerek a szervezetben felhalmozódva anyagcsere-zavarokat okozhatnak. Az igaz, hogy élelmiszerek hormon- és antibiotikum tartalmát szigorúan szabályozzák az EU-ban, de még így is egészségügyi kétségek merülnek fel ezzel kapcsolatban.

Csökkent vitamin és ásványi anyag tartalom

A Világ Antidopping Szövetségének felmérése alapjánaz elmúlt 20 évben 70%-kal csökkenta zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, és a hosszú szállítási idő és eltarthatóság érdekében vegyszerrel kezelik azokat- mondja Csősz Katalin.

shutterstock_50593087

Ez pedig összefüggésben lehet a vetélésekkel is, és statisztikák szerint a megfogant terhességek 20, a felismert terhességek 10 százaléka végződik spontán vetéléssel. Az ismétlődő vetélések gyakorisága a népességben 1-2 százalék, a harmadik után az ismétlődés kockázata több mint 55 százalék.

A spontán vetélés egyik oka lehet az alultápláltság vagy vitamin,- ásványi anyaghiány, illetve bizonyos fertőzések. Természetes élelmiszerekből a várandós nem képes fedezni a szükséges anyagokat, ezért javasolt pótlásuk várandós vitamin formájában. Fontos szerepük van egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának megakadályozásában is. A legjobb, ha olyan szerves formában előállított készítményt választ a kismama, ugyanis ezek jobb lényegesen jobb felszívódásúak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy napjainkban az emberek egyre későbbi életkorban alapítanak családot, ezért a megnövekedett vitamin, és ásványi anyag igényt pótolni szükséges!

Már a terhesség előtt érdemes

Már a fogamzás előtt legalább egy, de inkább három hónappal érdemes elkezdeni a vitaminok szedését, hiszen a várandósság kezdeti időszakában, amikor még nem is tudjuk, hogy kisbabát várunk, mennek végbe a létfontosságú fejlődési folyamatok. Így tehát a megfelelő táplálkozás mellett vitaminok/ásványi anyagok/nyomelemek pótlásával biztosíthatjuk magunk számára az egészség megőrzését, és a kisbabánk egészséges fejlődését.

Forrás: Trimeszter

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.