Egyél halat, hogy okosabb legyen a babád!

babaváró
PUBLIKÁLÁS: 2014. december 21. 21:00
Egy felmérés szerint, ha a kismamák a várandósság alatt rendszeresen fogyasztanak halételeket, a születendő gyermekük kognitív képessége sokkal jobb lesz a kortársainál.

Egy felmérés szerint, ha a kismamák a várandósság alatt rendszeresen fogyasztanak halételeket, a születendő gyermekük kognitív képessége sokkal jobb lesz a kortársainál.

A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték el, és ennek alapján a szakemberek azt tanácsolják a kismamáknak, hogy fogyasszanak sok halból készült ételt. A javaslat főként azoknak az édesanyáknak szól, akik korlátozták a halfogyasztásukat a halban esetlegesen előforduló higanytartalom miatt, mivel ezzel a döntésükkel megfosztják a magzatot sok olyan tápanyagtól, ami a halban megtalálható.

istock_000021514965large

Tápanyag az agynak

A kutatók figyelmeztetnek arra tényre, hogy a higany a kismama szervezetébe jutva káros hatással lehet a magzat fejlődő idegrendszerére, de a halban található telítetlen zsírsavak, és egyéb tápanyagok döntő szerepet játszanak a magzat kognitív fejlődésében.

A kutatócsoport megvizsgálta a 6 hónapos újszülöttek kognitív képességét, és összehasonlította az eredményeket azoknak a gyermekeknek az eredményeivel, akiknek az édesanyja rendszeresen fogyasztott halat a babavárás ideje alatt.

A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy rendkívül jó hatással van a halból készült ételek fogyasztása a magzatra, mivel megfelelő tápanyagokat tartalmaz a húsa. Különféle halak lehetnek az étrenden, a szakemberek azonban elsősorban a lazacot, a tonhalat és a szardíniát javasolják.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.