Finom húsos-zöldséges nyárs

hús
PUBLIKÁLÁS: 2014. szeptember 04. 10:04

A nyár végi túrák során a kora esti programokba még bőven belefér ennek az ínycsiklandó illatot árasztó, egyszerű pecsenyének az elkészítése.

A pácolást otthon előző nap elvégezhetjük. A hűvösödő esték jóízű beszélgetései alatt jól esik hozzá 1-1 pohárka testesebb vörös nedű. A nyársak mellett a tűzön süthetünk még karikára szeletelt cukkinit, padlizsánt vagy őszibarackot, esetleg almát, körtét, kemény szilvát is.
Elkészítési idő: 60 perc. Hozzávalók 3 személyenként: 25 dkg szűzpecsenye, 3 ek olívaolaj, 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék, 3 db pulykamedalion 2 ek olívaolaj, 1 ek ketchup, 1 ek teriyaki-szósz, 1 teáskanál méz. Továbbá: só, 6 db kisebb vöröshagyma keresztben 3 felé vágva, 1 db húsos pirospaprika 12 kockára szelve, 1 kg félig főtt burgonya, fa saslikpálcák, frissen vágott zöldfűszerek, nyári saláta.   A szűzpecsenyét 3 db vastagabb korongra szeljük és a pulykamedalionnal együtt gyengéden kiklopfoljuk. Keresztben-hosszában mindegyiket 4 felé vágjuk. Otthon a szűzhúsokat grillfűszerkeverékkel vagy provance-i fűszerrel ízesített olajban, a pulykahúst méz-ketchup-teriyaki-olívaolajos pácban érleljük fél napig.     Hűtőben tartjuk. A pálcikákat vízbe áztatjuk. Pácolás után lecsepegtetve külön a szüzet, és külön a pulykahúst a hagymával és a paprikával váltakozva 3-3 nyársra húzzuk. Sütés előtt megsózzuk, és az ízes páccal átkenjük. A grilltálcát vagy a tepsi alját vékonyan beolajozzuk, félbe vágott, fűszerrel ízesített főtt burgonyával kirakjuk, meglocsoljuk a maradék ízes pácolajjal. A nyársakat fölé helyezzük, és grillen vagy 200 fokos sütőben 10 percig, majd kisebbre véve a hőt még 15 percig, pirulásig sütjük. Közben párszor megkenjük a tepsiben összegyűlt szafttal. Apróra vágott friss kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, esetleg pár levélke mentával illatosítjuk, salátával tálaljuk. Ne feledjük mellé a puha, foszlós kenyeret sem.   Jó étvágyat kívánok!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.