Betiltott konyhasó

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2014. szeptember 22. 15:00
Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott,csökkentett nátrium tartalmú étkezési sótételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott,csökkentett nátrium tartalmú étkezési sótételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása. A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

shutterstock_25666366

2010-ben világszerte 3,95 gramm sót fogyasztottakegy széles körű vizsgálatba bevont országok lakói napi szinten. A több mint száz kutató munkájának eredményét a The New England Journal of Medicine folyóirat tette közzé. Az Egészségügyi Világszervezet ennek körülbelül a felét javasolja egy napra, vagyis 2 grammot.Nemzetközi megoszlásban ez úgy néz ki, hogy az afrikai országokban napi 2,18 grammot fogyasztanak, Közép-Ázsiában pedig ez eléri az 5,51 grammot. Azt is megerősítették, hogy a sófogyasztás mérséklése nyilvánvaló hatást gyakorol a szív-, és érrendszeri betegségek alakulására, a magas vérnyomás csökkentésére.

Mivel ezek a problémák vezető halálozási oknak számítanak, így érdemes átgondolni, hogy mennyi sót is teszünk ételeinkbe, valamint milyen olyan alapanyagokat fogyasztunk, amelyek magas sótartalmuknál fogva emelik a vérnyomást. A túl sok sófogyasztás szinte majdnem minden országot érint, a WHO pedig 2013-ban éppen emiatt még a korábbiaknál is kevesebb nátrium fogyasztást javasol, napi két grammot meg nem haladó mértékben.

shutterstock_47526121

Magyarországon a magas vérnyomás 2,5 millió felnőttet érint, de gyermekkorban is egyre nő az előfordulási gyakorisága. A magas vérnyomás, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezője. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több, mint a feléért.

A Magyarországon most tiltólistára került só gyártásáhoza Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó. A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

Forrás: orvosikozpont.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.