Krómdivat indul - elveheti a kedvet a nassolástól

méregtelenítés
PUBLIKÁLÁS: 2014. július 18. 10:04
A nyomelemek táplálkozásunkban meghatározó és ez idáig kevésbé közismert szerepéről tett közzé nagy jelentőségű kutatási eredményeket néhány hónappal ezelőtt a Diabetes Care tekintélyes szaklap.

A nyomelemek táplálkozásunkban meghatározó és ez idáig kevésbé közismert szerepéről tett közzé nagy jelentőségű kutatási eredményeket néhány hónappal ezelőtt a Diabetes Care tekintélyes szaklap.

A hétéves követéses vizsgálat eredményeire utalva, Magyarországon, július közepén számoltak be erről a hazai egészségügyi sajtónak, kiemelve a króm metabolikus hatását.

Szerves krómhoz szervezetünk a táplálékokból juthat elsősorban, néhány élelmiszer krómban gazdagnak tekinthető pl. gabonafélék, dió, tojássárgája stb. A króm pótlása étrend-kiegészítő formájában világszerte terjedőben. Az alacsony krómkoncentráció ugyanis növelheti a diabetes előfordulását, valamint ennek következményeként a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és olyan betegségek megjelenésének rizikóját, mint a diabétesz és a szív-érrendszeri elváltozások - hangsúlyoztaKempelen Péterprofesszor, a Semmelweis Egyetem belgyógyászait klinikájának egyetemi tanára. Azok körében, akik étrend-kiegészítő formában krómpótlásban részesültek, szignifikánsan javult a glükóztolerancia, valamint csökkent a koleszterin és triglicerid szint.

nuts

A krómpótlásra javasolt egészséges egyének körében a felnőttek számára ajánlott napi beviteli egység Magyarországon igen alacsony: 40 µg/nap, a WHO ajánlása ennél jóval magasabb: 250 µg/nap.

A legújabb króm-alapanyag fejlesztések krómos élesztő magas biológiai hasznosulását jelezték, az eddig ismert hatóanyagokkal szemben 10x-es hatékonyságot tudtak igazolni a vizsgálatok.

Dr. Sándor Edit, a Pharma Nord orvos igazgatója hangsúlyozta, hogy a krómhasznosulás kulcskérdése a felszívódás. A dán laboratóriumokban végzett vizsgálatok és a nemzetközileg elfogadott Chromo Precise kutatói igazolták a krómbevitel hatását és megállapították, hogy a krómmal dúsított sütőélesztő javította a glükóz-toleranciát, az inzulin-érzékenységet és a lipid paramétereket idős betegek körében.

A króm szerepet játszik valamennyi makro tápanyag anyagcseréjében és a megnövelt krómbevitelt kalóriaszegény diétával és megfelelő testmozgással kiegészítve a testsúly csökkenését lehet elérni.Kedvező hatást gyakorolhat a szív-érrendszer betegségek prevenciójára.

diet

A krómbevitel segíthet a túlsúly és a túlzott édesség iránt vágyakozás csökkentésében is, és a candida fertőzések megelőzésében és gyógyításában is. Lehetséges, hogy a króm fókuszba állítása lesz a következő évek „sláger” nyomeleme a mindennapi táplálkozásunkban? És a nemzeti ajánlások mielőbb követik majd a WHO ajánlási szinteket?

Szerző: G. Németh György

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.