Süssünk cseresznyés rétest

rétes
PUBLIKÁLÁS: 2014. június 26. 12:00
Hozzávalók

Igaz, hogy a meggyesés túrós rétes elterjedtebb, mint a cseresznyés, de a meggyes verziót is érdemes kipróbálni, mert igazi különlegesség!

Hozzávalók

  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 100 ml tej
  • 1 csipet só
  • egy diónyi élesztő
  • vanília aroma
  • 250-300 g liszt
  • vanília cukor
  • Töltelék
  • 1 kg cseresznye
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze víz

cseresznyés süti

Elkészítés

Egy tálban jól elkeverjük az élesztőt cukorral és hozzáadjuk a tejet, tojást, aromát, sót, 50 g olvasztott vajat és a lisztet. Jól összegyúrjuk a tésztát és elzárt meleg helyen hagyjuk kelni. Miután a tészta kétszeresére nőtt kinyújtjuk és rákenjük a maradék olvasztott vajat.

Egy fóliában feltekerjük a tésztát és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Megmossuk a cseresznyét, leszedjük a szárakat és kimagozzuk. Egy csésze vizet egy csésze cukorral felteszünk a tűzre és addig főzzük amíg vastag szirup lesz belőle. Hozzáadjuk a cseresznyét és hagyjuk még kicsit rotyogni. Hagyjuk hűlni a szirupos cseresznyét, azután leöntjük a folyadékot és összekeverjük búzadarával. Így felszívódik a maradék lé.

Kivesszük arétestésztát a hűtőből és jól meggyúrjuk. Egy nagy vagy két kisebbet lapot nyújtunk belőle, amit megtöltünk cseresznyével és utána feltekerjük. Megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk vanília cukorral. A tekercseket egy kiolajozott és liszttel kitapétázott tepsibe helyezzük és 30-35 percre betesszük a sütőbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.