
Mikor szedjük le a virágzatot? Az éppen kinyílt virágzatot igyekezzünk eső előtt leszedni le, hogy minél több virágport, nektárt tartalmazzon. Amennyiben módunkban áll, a kerti levélnövényeket /pl. menta, citromfű, csalán, zsálya, stb. / holdtöltekor, vagy közvetlenül az előtte levő napokban tépjük le, mert gyógyhatásuk ilyenkor sokkal hatékonyabb, mint fogyó holdnál szedve. Akinek óriási fagyasztóládája van, a sűrű szörpöt flakonostól, tartósítószertől mentesen le is fagyaszthatja, így 100%-ig bió termék marad.
Hogyan készítsük el? 1 liter vízből és 1 kg kr cukorból 1.4 liter szörpöt kapunk, amiből 1:8 hígítással 12 liter üdítőnk lesz. A belekevert szalicil mennyisége nagyon kevés, így a káros hatása is minimális. Felbontás után a szörpöt nem kell hűtőben tartani, amennyiben 2 hét alatt elfogy. Üdítőnek felhígítva ajánlatos 3-4 nap alatt meginni.
Előkészítés:többször átmossuk, kiöblítjük, és kupak nélkül legalább fél napig fejre állítjuk a 0.5 – 1 - 1.5 - 2 literes PET palackokat – szükség szerint.8
Hozzávalók:kb. 1 liter víz, 1 kg kr cukor, 1.5 dkg citromsav /gyógyszertárban kapható/, 1-1 késhegynyi szalicil, 5 dkg virágszirom az akácfürtökről lehúzva, ill. a bodzánál közvetlenül a szirmok alatt elvágva /több zöld rész egyiknél se kerüljön bele/, vagy kb. 2 dkg a
menta-, citromfű-, csalán-, zsálya-, stb. levél, folpack. Nagyobb adag elkészítésénél a hozzávalókat arányosan növeljük.
Készítés:A sziruphoz fedő alatt felforraljuk a vizet, beleöntjük a cukrot, 2-3 percig tovább forraljuk. Amint langyosra hűlt, 1-2 napig benne áztatjuk a tetű-, bogármentes, virága teljében levő szirmokat vagy a levélzetet, közben többször megkeverjük. Minél több a virág és minél tovább ázik, annál aromásabb lesz a szörp. Áztatás után a
szirupból kiszedett, édes virágokból rögtön fogyasztható üdítőt készítünk. Ehhez a kinyomkodott virágokat nagyobb edénybe tesszük, kellő hígításban felöntjük ásványvízzel, kancsóba szűrjük, és frissen facsart citromlével ízesítve már fogyaszthatjuk is.
A virágoktól megszabadított szirupból 2 dl-t egy tálkába merünk, feloldjuk benne a citromsavat és a csomómentesre kevert egyik késhegynyi szalicilt, majd visszaöntjük a többihez. Több percen keresztül kevergetjük,
majd flakonokba vagy szűk szájú üvegekbe szűrjük. A csavar vagy dugó alá dupla folpackot teszünk, elosztjuk közé a maradék szalicilt, lezárjuk, és mehet is a kamrapolcra. A tél álló szörpöt hígítva, behűtve fogyasztjuk. Ízlés szerint friss citromlével tovább ízesíthetjük.
