Így trükköznek a pékségek! - Sztárok kutatták a jó kenyér titkát

sztárok
PUBLIKÁLÁS: 2014. február 04. 08:02
Előbbiből fejenként évi 73 kilót fogyasztunk el, utóbbiból 13 kilót, ami egy felnőtt esetében napi 20-25 dekát jelent. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű pékáru kerül az asztalra.

Péknek állt egy napra Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagykövetei a magyarok kedvenc ételével, a kenyér és a péksütemények készítésével ismerkedtek.

Előbbiből fejenként évi 73 kilót fogyasztunk el, utóbbiból 13 kilót, ami egy felnőtt esetében napi 20-25 dekát jelent. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű pékáru kerül az asztalra.

szilagyi_aron_peklapatot_ragadott

„A magyarok hagyományosan a fehér kenyeret kedvelik, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz. Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása - az egészséges életmód jegyében szerencsére egyre többen választják ezeket a termékeket, még akkor is, ha drágábbak” – mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Hozzátette: a Hivatal folyamatosan ellenőrzi a pékségeket, például azt, hogy a kovászoláshoz milyen technológiát használnak. Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak.

pokorny_lia_kalacsot_sut

„Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza” – nyilatkozta a Pr1mer pékség éjjel-nappal működő sütői előtt állva dr. Pleva György. Ezen a helyen mindent rendben találtak a revizorok.

kalacsot_fonnak_a_nagykovetek

Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

A pékséglátogatáson a NÉBIH élelmiszerbiztonsági nagykövetei is kipróbálhatták magukat péklapáttal a kezükben.Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron dagasztottak, kelesztettek és kalácsot fontak – utóbbi csak némi segédlettel sikerült. Liáról kiderült, hogy remek érzékkel fon, Áron pedig úgy bánik a péklapáttal, mint a karddal.

„A kenyér iránti tiszteletet a gyerekkoromból hoztam magammal. Imádtam, amikor nagymamám kenyeret sütött, rajongtam a közeli pékségből terjengő illatért is. Felnőtté válva szembesültem azzal, hogy bepenészedhet a tészta, a zsemle pedig egy marék morzsává porlad össze. Sokáig tartott mire rátaláltam a megfelelő pékségekre. Most már azt is tudom, mire kell figyelnem” – mondta Pokorny Lia színésznő, a NÉBIH nagykövete.

peknek_alltak_a_nagykovetek

„Milyen a jó kenyér? Ha megnyomjuk, nem marad úgy, hanem visszapattan, nem morzsolódik, belül nem lyukacsos, látjuk rajta a lejárat dátumát, vagy napját jelölő cetlit. És persze oltárian finom”– nyilatkozta Rákóczi Feri, a Morning Show gasztro guruja, immáron amatőr pék.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.