A somlói galuska Magyarország egyik leghíresebb desszertje. Az 1950-es évek végén aGundel étteremlegendás főpincére,Gollerits Károlytalálta ki.A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá afótiSomlyó nevű dombról.
A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, mi most egy "házias jelegű" , gyorsan elkészíthető verzióját mutatjuk be.
Hozzávalók
- két-három fajta sütemény darabkái (összegyűjtött szélek és vég darabok)
- 1csg csokoládés puding
- fél liter tej
- 3 kanál cukor
- 1 kanál kakaópor
- ízlés szerint rum
- 2 deci tejszín
- 3 deka porcukor
- pörkölt mogyoró

Elkészítés
- A sütemény végeket érdemes eltenni a fagyasztóba, és amikor szükséges kivenni (a végek általában finom krémesek).
- A tejszínt a porcukorral habbá verjük. A pudingot a szokásos eljárással felfőzzük, rumot és kakaóport teszünk bele. A mogyorót megpörköljük és apróra összetörjük, nem kell darálni. Amikor kihűlt a puding, összeállítjuk a kelyhet.
- Alulra tejszín kerül és puding, erre jöhet a mogyoró. Tészta darabok, majd ismét tejszín, csoki krém és mogyoró. A tetejét tejszínnel díszítjük.