Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin?

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 10. 10:40
A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

Az Allergy című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen, és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére.

Hazánkban is három éves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban. Éppen a leírt pozitív hatások miatt újszerű a német kutatók eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek.

Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu

vitD

A helyi kórházzal együttműködve 622 édesanyát és gyermekeiket vonták be a vizsgálatba. Megmérték az anyák, illetve a köldökzsinór vérének D-vitamin tartalmát, valamint megfigyelték az újszülötteknél az első két évben kialakuló ételallergiát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin csökkenti a kockázatokat.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.

Noha a vér D-vitamin tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon, és a szabadban eltöltött idő a kutatás vezetője mégis azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát.

Dr. Kristin Weiße a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, ám a D-vitamin szerepének figyelembevétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.