Mérgező német sör

élelmiszer
PUBLIKÁLÁS: 2013. április 08. 17:11
A müncheni műszaki egyetem sörfőzéskutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi kutatóintézetében 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 németországi gyártású sör összetételét. Kimutatták, hogy az ital arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot, holott az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ivóvízre vonatkozó normái szerint a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki.

Számos németországi gyártású sör több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült, és a mérgező anyag koncentrációja esetenként meghaladja az egészségügyi határértéket - mutatták ki német kutatók.

A müncheni műszaki egyetem sörfőzéskutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi kutatóintézetében 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 németországi gyártású sör összetételét. Kimutatták, hogy az ital arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot, holott az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ivóvízre vonatkozó normái szerint a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki.

Ugyanakkor külön a sörre vonatkozó egészségi határérték nincsen, számos országban pedig az ivóvíz arzéntartalma jóval meghaladja a WHO által maximálisan engedélyezett szintet, és számos külföldi sörben is több arzén van, mint a német sörökben. Ráadásul a vizsgálat kezdete óta folyamatosan csökken a bevizsgált német sörök arzéntartalma - mondta Mehmet Coelhan, az intézet igazgatója hétfői német sajtóbeszámolók szerint.

sor1

Az arzéntartalomról szóló első adatok valósággal sokkolták a gyártókat, ezért kezdték el az alapanyagok és a késztermék módszeres ellenőrzését - tette hozzá. A müncheni kutatóintézet szakértői megállapították, hogy a sör általában több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült. Ennek okát kutatva kimutatták, hogy a nehézfém elsősorban a szűrési segédanyagként használt kovaföldből jut az italba. Ez az eredmény komoly nyomás alá helyezte a sörgyárakat kovafölddel ellátó beszállítókat, a sörgyártó cégek pedig érzékenyebbé váltak a téma iránt - mondta Mehmet Coelhan.

A bajor sörgyárak szövetsége például további monitoring eljárásokat is bevezetett. Rendszeresen ellenőrzik más nehézfémek, köztük a higany, a kadmium és az ólom jelenlétét a termékekben. Walter König, a szervezet vezetője hangsúlyozta: ezeknek az anyagoknak a koncentrációja egy termékük esetében sem nem haladja meg a határértéket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.