A gyermekek táplálkozása életük első napjaitól hatással van felnőttkori egészségükre, hiszen a kiegyensúlyozott fejlődéshez szervezetüknek a legjobb minőségű táplálékot kell kapnia.
Azelső hat hónap tápláléka az anyatej,amely nem csupán a növekedésben, de a betegségek megelőzésében is kulcsszerepet játszik. 1-3 éves korban alakul ki gyermekünk ízlése és táplálkozási szokásai, így fontos, hogy már kicsikortól az ételek minőségeés tápanyag tartalma számukra optimális legyen!
A helyes táplálkozás segít az elhízás és az allergiák kialakulásának megelőzésében, és egy életre rögzíti a helyes választásokat. A gyermekvárás sokáig csak a család ügye volt, hiszen a család - nagynénik, testvérek, nagyszülők -segítették a kismamákat a várandósság, a szülés és a gyermeknevelés idején.
Atöbbgenerációs együttéléslehetővé tette a tapasztalok átadását, egymás támogatását,testileg, lelkileg és gyakorlatilag is. Manapság a rengeteg,egymásnak ellentmondó információmegnehezíti a fiatal édesanyák dolgát. Az internet, könyvek, a média mellett a hagyomány, a gyökerek ismeretének a hiánya bizonytalanságot, zavart okoz a leendő szülőkben.
Anyatejes táplálás
Egy nemzetközileg elismert szakmai folyóiratban, a Lancet-ben, 1994-ben a következő gondolat jelent meg:„Ha felfedeznének egy új oltóanyagot, amely gyermekek millióinak az életét mentené meg évente, azon kívül olcsó, biztonságos, szájon át adható lenne,nem igényelne hűtőláncot,használata azonnal, közegészségügyi paranccsá válna. A szoptatás mindezt tudja, de a támogatás „láncát” igényli, vagyis az anyák gondos segítését, hogy önbizalmuk legyen, tudják, mit kell tenniük.”
Fontos kiemelni, hogy a szoptatás olcsó és nem károsítja a környezetet, de vajon hogyan készülhetünk fel a szoptatásra? Néhány jó tanács a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságtól: a szoptatásra már avárandósság alatt készüljünk fel,a család közösen gyűjtheti az információkat, és közös döntést hozhat a csecsemő táplálását illetően! Acsecsemőszámára azanyatej a legoptimálisabbösszetételben és mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat.
A szoptatása folyamán a gyerek igényeinek megfelelően változik az összetétele, immunanyagai révénvéd a fertőzésektől (középfülgyulladás, tüdőgyulladás, hasmenéses betegségek) valamint a későbbi életkorban a cukorbetegség és az elhízás ellen is.
A hosszától függően, az anya egészségét is támogatja a szoptatás, mivelcsökkenti a petefészek- és a mellrák,a cukor- és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a későbbi életkorban jelentkező csontritkulás előfordulását. Mindig kéznél van és mindig megfelelő hőfokú.
A várandós gondozás során a védőnővel, a szülésznővel, aszülészorvossal vagy más édesanyákkal nyíltan beszéljük megesetleges fenntartásainkat, félelmeinket a szoptatással, mellre helyezéssel kapcsolatban!
Egészséges anya és egészséges újszülött esetén, a megszületést követő első két órában már a szülőszobán megtörténhet az elsőbőrkontaktus és szoptatás.Ezt követően a baba-mama kórtermekben elindulhat az igény szerinti szoptatás. Minél gyakrabban, intenzívebben szopik a csecsemő, annál több tej termelődik.
A szoptatásnyugodt éber állapotbanlegsikeresebb, figyeljünk a korai éhségjelekre! Amikor már aktívvá válik a csecsemő, cuppog, kezét, öklét a szájához veszi, készüljünk elő! Nehezebb a mellre helyezés, ha már sír a csecsemő, hiszen ebben az esetben szoptatás előtt meg kell nyugtatni!
Hazatérve alegkisebb problémaesetén is kérjük szakember gyakorlati segítségét! A jó szoptatás nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő probléma, hanem hogy ezeket a problémákat sikerül megoldani!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.