Egy átlagos tinédzser nem is gondolja végig, milyen veszélyeket rejt magában a pizzából, édességekből és cukros italokból álló étrend, pedig már ebben a korban is súlyosan károsítja az egészségüket. Tizenévesek milliói szenvedneksúlyos vitamin-és ásványi anyag hiányban, s a lányok helyzete a legrosszabb.
A gyorsétel igazi időzített bombaként ketyeg a szervezetükben,megbetegítheti őketelőbb vagy utóbb, állították a kutatók.
Ez a korosztály fogyasztja a legtöbb sót, alkoholt és cukros üdítőt, ugyanakkor messziről kerülik a zöldséget, gyümölcsöket, halféléket. A lányok csaknem fele súlyosan vashiányos, kevés a szervezetükben amagnézium és a szelén is.
Avasat zöldfélékből, vörös húsokból, májból, babból és mogyorófélékből vehetnék magukhoz annak érdekében, hogy egészséges vörös vértestjeik képződjenek, memóriájuk és figyelmük kifogástalanul működjön.
Amagnézium kagylófélékben,teljes kiőrlésűgabonákban ésmogyorófélékbentalálható, és a csontok erejének megtartásához kellenek, míg a szelén az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Minden tizediklánykalciumszintje túlságosan alacsony, mely idősebb korukban csontritkuláshoz vezethet. Minden hatodiknál a jód hiányzik, ez pedig a méhen belüli agyfejlődéshez nélkülözhetetlen.
A fiúk táplálkozása is aggodalomra ad okot: tízből egy nem fogyaszt elegendő cinket, mely a megfelelő spermatermelés, asebgyógyulás és az izomregenerációkulcsa. A kutatók szerint azért ilyen siralmas az állapotuk, mert ebben a korban már egyedül gondoskodnak az étkezéseikről, s gyakran kihagynak egyet-egyet.
Acigarettába is bele-belekóstolhatnak,ami viszont elveszi az étvágyukat. A lányok pedig mindent elkövetnek annak érdekében, hogy karcsúak maradjanak. Carrie Ruxton, független dietetikus és Emma Derbyshire, a Manchester Metropolitan Egyetem szakembere 38, étrenddel és egészséggel foglalkozó tanulmány eredményeit vetették össze.
Dr. Ruxton elmondta:„Míg a szívbetegség, a rák és társaik a 40-50-60 éves embereket támadják meg inkább, az első lépcsőfokot már évtizedekkel korábban megteszik."
,,A tizenévesek talánunalmasnak tartják ezeket a gondolatokat,de nagyon fontos, hogy már ekkor lefektessék az életre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Fiatal korban ráadásul több tápanyagra is lehet szüksége a még fejlődő szervezetnek. Sajnos ezt gyakran lehetetlenné teszik szociális tényezők, testkép-zavarok, és a tény, hogy sok fiatal csak a pillanatnak él.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.