A tinédzser étrend árnyoldalai

ásványi anyag
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 13. 13:20
Egy átlagos tinédzser nem is gondolja végig, milyen veszélyeket rejt magában a pizzából, édességekből és cukros italokból álló étrend, pedig már ebben a korban is súlyosan károsítja az egészségüket. Tizenévesek milliói szenvedneksúlyos vitamin-és ásványi anyag hiányban, s a lányok helyzete a legrosszabb.

Egy átlagos tinédzser nem is gondolja végig, milyen veszélyeket rejt magában a pizzából, édességekből és cukros italokból álló étrend, pedig már ebben a korban is súlyosan károsítja az egészségüket. Tizenévesek milliói szenvedneksúlyos vitamin-és ásványi anyag hiányban, s a lányok helyzete a legrosszabb.

A gyorsétel igazi időzített bombaként ketyeg a szervezetükben,megbetegítheti őketelőbb vagy utóbb, állították a kutatók.

Ez a korosztály fogyasztja a legtöbb sót, alkoholt és cukros üdítőt, ugyanakkor messziről kerülik a zöldséget, gyümölcsöket, halféléket. A lányok csaknem fele súlyosan vashiányos, kevés a szervezetükben amagnézium és a szelén is.

Avasat zöldfélékből, vörös húsokból, májból, babból és mogyorófélékből vehetnék magukhoz annak érdekében, hogy egészséges vörös vértestjeik képződjenek, memóriájuk és figyelmük kifogástalanul működjön.

Amagnézium kagylófélékben,teljes kiőrlésűgabonákban ésmogyorófélékbentalálható, és a csontok erejének megtartásához kellenek, míg a szelén az immunrendszer megfelelő működéséhez.

kola_001

Minden tizediklánykalciumszintje túlságosan alacsony, mely idősebb korukban csontritkuláshoz vezethet. Minden hatodiknál a jód hiányzik, ez pedig a méhen belüli agyfejlődéshez nélkülözhetetlen.

A fiúk táplálkozása is aggodalomra ad okot: tízből egy nem fogyaszt elegendő cinket, mely a megfelelő spermatermelés, asebgyógyulás és az izomregenerációkulcsa. A kutatók szerint azért ilyen siralmas az állapotuk, mert ebben a korban már egyedül gondoskodnak az étkezéseikről, s gyakran kihagynak egyet-egyet.

Acigarettába is bele-belekóstolhatnak,ami viszont elveszi az étvágyukat. A lányok pedig mindent elkövetnek annak érdekében, hogy karcsúak maradjanak. Carrie Ruxton, független dietetikus és Emma Derbyshire, a Manchester Metropolitan Egyetem szakembere 38, étrenddel és egészséggel foglalkozó tanulmány eredményeit vetették össze.

Dr. Ruxton elmondta:„Míg a szívbetegség, a rák és társaik a 40-50-60 éves embereket támadják meg inkább, az első lépcsőfokot már évtizedekkel korábban megteszik."

,,A tizenévesek talánunalmasnak tartják ezeket a gondolatokat,de nagyon fontos, hogy már ekkor lefektessék az életre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Fiatal korban ráadásul több tápanyagra is lehet szüksége a még fejlődő szervezetnek. Sajnos ezt gyakran lehetetlenné teszik szociális tényezők, testkép-zavarok, és a tény, hogy sok fiatal csak a pillanatnak él.”

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.