A málna Magyarországon őshonos, földalatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak.
Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag.
Hatóanyag:almasav, arbutin, benzoesav, béta-karotin, bór, cink, citromsav, cserző anyag, ecetsav, etanol, etil-acetát, farnezol, flavonol, foszfor, fragarin, fruktóz, galluszsav, glikozid, glükóz, hangyasav, kalcium, kálium, kobalt, koffeinsav, króm, linolénsav, lutein, magnézium, mangán, mannit, nátrium, ón, palmitinsav, pantoténsav, pektin, réz, rutin, szacharóz, szalicilsav, szelén, szénhidrát, szilícium, szorbitol, sztearinsav, szukcinsav, tannin, tejsav, valeriánsav, va
Vitamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E,
Alkalmazás belsőleg
- hasmenésre,
- gyomorgörcsökre,
- szülés indítására,
Alkalmazás külsőleg
- ínygyulladásra,
Tea
Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.