A D-vitamin életet ment!

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 20. 09:00
Évtizedekkel ezelőtt az embereket óvták a túlzott D-vitamin fogyasztástól, napjainkban pont az ellenkezője kezd bizonyosságot nyerni. Valószínű, hogy a megváltozott táplálkozási szokások és az életmód is szerepet játszik abban, hogy jóval több D-vitaminra van szükségünk, mint korábban.

Évtizedekkel ezelőtt az embereket óvták a túlzott D-vitamin fogyasztástól, napjainkban pont az ellenkezője kezd bizonyosságot nyerni. Valószínű, hogy a megváltozott táplálkozási szokások és az életmód is szerepet játszik abban, hogy jóval több D-vitaminra van szükségünk, mint korábban.

A D-vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, a szklerózist, a szív-és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és még a rákot is. Az alacsony D-vitamin szint és arák, a szív-és érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések közötti drámai összefüggésekről számol beaz American Journal of Clinical.

A tanulmány alanyai közép-és időskorú, 50-74 éves németek voltak,akiknek körében megállapították, hogy az alacsonyabb D-vitamin szintjük szignifikáns összefüggést mutat a halálozások magasabbkockázatával.

Fish capsules

Azok, akiknél fennáll a vitaminhiány, 71%-al nagyobb valószínűséggel halnak meg bármilyen okból, azokkal szemben, akiknél megfelelő szintű a D-vitamin. A halál kockázata a szív-és érrendszeri betegségek vonatkozásában kifejezetten nőtt, 39%-al azok körében, akik D-vitamin-hiányosak, míg a rák okozta halálozás 42% volt magasabb ebben a csoportban.

Végül 150%-al magasabb a légúti betegségek halálozási kockázata azok között, akik D-vitamin-hiányosak voltak. Ezek a számok megdöbbentőek! A német Rákkutató Központ által végzett kutatás rámutatott arra is, hogy az alacsony D-vitamin szintűek esetében164%-kal nagyobb a valószínűsége amagas vérnyomásnak, a koszorúér-betegségnek vagy a cukorbetegségnek azokkal szemben, akiknek a vérébőlmegfelelő mennyiségű D-vitamint mutattak ki.

A német orvosok megállapítása kapcsán a neves amerikai szaklap felhívja a figyelmet, hogy a legjobb D-vitamin-források anapsütés és az olajos hal. Azokban az országokban, például észak-Európában, ahol kevés a napfény, a kívánt D-vitamin szint beállításához étrend-kiegészítő D-vitamin gyöngyöt ajánlanak, amely 38 mikrogramm egy-egy kapszulában, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, amely könnyen felszívódik a vérben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.