Lóhús-botrány fejlemények - Magyarországi gyanú

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 25. 09:49
Az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) nem jelölt lóhús tartalommal kapcsolatban a tagállamok által közzétett ügyekben Magyarország is érintetté vált, mert egy német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett ír hamburger termékre, amelynél a lengyel alapanyag felhasználás kapcsán feltételezhető volt a lóhúsos szennyezés. A termék nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra, de az esetleges lóhús tartalom, melyet nem jelöltek az összetételben, hamisításnak minősül, és megtéveszti a fogyasztókat. Az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelezte a Napidoktor megkeresésére.

Úgy tűnik Magyarország is érintetté vált a lóhús-botrányban, mert egy német vállalkozás termékvisszahívást kezdeményezett, amelynél a lengyel alapanyag felhasználás kapcsán feltételezhető volt a szennyezés.

Az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) nem jelölt lóhús tartalommal kapcsolatban a tagállamok által közzétett ügyekben Magyarország is érintetté vált, mert egy német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett ír hamburger termékre, amelynél a lengyel alapanyag felhasználás kapcsán feltételezhető volt a lóhúsos szennyezés. A termék nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra, de az esetleges lóhús tartalom, melyet nem jelöltek az összetételben, hamisításnak minősül, és megtéveszti a fogyasztókat. Az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelezte a Napidoktor megkeresésére.

Írország február 15-én jelentette be a RASFF-on, hogy ló DNS-t mutattak ki egy ír üzemben gyártott fagyasztott marha-hamburgerben, melyből több tagállamba is szállítottak. Egy német kereskedőn keresztül 2012 augusztusában hazánkba is érkezett mindössze 10 kg a feltehetően lóhúst tartalmazó ír fagyasztott hamburgerből, melyre a német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett.

hus13

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága azonnal helyszíni ellenőrzést tartott, melynek eredményeként megállapítást nyert, hogy 2012. augusztus 13-án két karton, összesen 10 kg érkezett az ír hamburger pogácsából, melyet a vállalkozó mintaként hozott be. A teljes mennyiséget egy szezonálisan üzemelő vendéglátó egységbe szállították tovább, ahol a tulajdonos nyilatkozata szerint az összes termék elfogyasztásra került. Az áru mozgását dokumentumokkal is alátámasztották.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Laboratóriumában eddig több különböző mintát vizsgáltak meg, jellemzően kereskedelemben kapható, előrecsomagolt, félkész termékeket (lasagne, húspogácsák, húsgolyók, stb.), illetve darált húst (marha, sertés-marha) és nyers marhahúst (gömbölyű felsál, rostélyos). Az elvégzett fajazonossági vizsgálatok alapján lóhúst egyetlen minta sem tartalmazott.

Biztos lehet a magyar fogyasztó abban, hogy - a Magyarországon forgalomba került húsáruk között - nincs marhahúsnak feltüntetett termékben ló- vagy másmilyen hús?

Hazánkban a lóhús fogyasztásának nincs hagyománya, országosan évente mindössze 300-400 ló kerül levágásra (elmúlt 3 év vágási adatai alapján) a lófélék levágására érvényes engedéllyel rendelkező 13 magyarországi vágóhídon. Az EU tagállamokból - az áruk szabad áramlásának elve alapján - a közösségi jogszabályoknak megfelelő módon előállított élelmiszerek érkezhetnek Magyarországra.

lo1

A hatósági élelmiszerlánc-ellenőrzés hivatott biztosítani, hogy mind a hazai, mind a tagállami termékek biztonsággal fogyaszthatók.Az ellenőrzés két fontos alappillére a kockázatbecslésen alapuló létesítményellenőrzési terv valamint a monitoring vizsgálati program. A monitoring program az előállítás és a forgalmazás valamennyi szakaszára kiterjed, és az élelmiszerlánc szemlélet érvényesítésével felöleli a takarmányok, a növényi és állati eredetű alapanyagok és az élelmiszerek vizsgálatát.

A termék-mintavételi terv magába foglalja többek között az élelmiszerek mikrobiológiai, kémiai biztonsági, reziduum-toxikológiai ellenőrzését, és minőségellenőrzését. A minőségellenőrzési terv szerint a hatóság az élelmiszerek minőségi paramétereit vizsgálja, ezen belül az élelmiszerek fizikai-kémiai jellemzőit, érzékszervi tulajdonságait, a csomagolását, jelölését, és a tömeg/térfogat értékeinek ellenőrzését.

A terv szerinti ellenőrzéseket és mintavételeket a szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések egészítik ki, melynek keretében az adott időszakra jellemző termékekre, ezekhez kapcsolódó ágazatokra és értékesítési formákra kerül a hangsúly. Az élelmiszerlánc bármely pontján feltárt olyan szabálytalanság, amely élelmiszerbiztonsági veszélyt jelenthet, célellenőrzés elrendelését indokolhatja. Eseti hatósági élelmiszer ellenőrzésre kerül sor élelmiszerbiztonságot érintő bejelentés nyomán, amely érkezhet más hatóságtól, civil szervezettől, vagy a fogyasztók részéről. Az EU tagállamokból a gyors riasztási rendszeren érkező bejelentés alapján szintén minden esetben ellenőrzést végez a hatóság.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.