A PLoS ONE című lapban megjelent friss kutatás arról is beszámolt, hogy az ember húsevővé válása következtében különült el igazán a többi emberszabásútól. Amint azt Elia Psouni, a svédországi Lund Egyetem tanársegédje kifejtette, a korábbra tolódó elválasztás révén több utódot tudtak világra hozni őseink még a termékeny időszakukban, aminek szerepe lehetett a későbbi populációnövekedésben is.
Az úgynevezett természetes szaporulatú népeknél - vagyis azoknál, akik nem alkalmaznak semmilyen születésszabályozást - az anyák átlagosan két éves és négy hónapos korukban hagyják abba utódaik szoptatását. A kutatókat igen meglepte ez az arány, ugyanis a többi emberszabású - élettartamukhoz arányítva - nagyjából négyszer ennyi ideig teszi ezt. Ezeknél az emberszabásúaknál a táplálék nagy részét gyümölcs, zöldség és egyéb növényi eredetű eledel teszik ki, a csimpánzok például - akik az ember legközelebbi élő rokonai - kalóriabevitelük csupán öt százalékát szerzik húsból, szemben az emberekkel, akiknél ez az arány húsz százalék.
Annak érdekében, hogy kiderítsék, az elválasztás időzítésében valóban van-e szerepe az étrendbeli változásnak, a kutatók 67 különböző emlős fejlődési jellemzőit hasonlították össze. Számítógépes modellek és egyéb elemzések segítségével végül arra a következtetésre jutottak, hogy három tényező, a test- illetve agyméret, valamint az étrend együttesen 90 százalékban felelős az elválasztás időzítésének megválasztásáért. Valamennyi emlős kicsinye akkor hagyja abba a szopást, amikor agyuk elér egy bizonyos fejlettségi szintet, és ezt a szintet a húsevők korábban érik el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.