Hungarikum Törvény?

élelmiszer
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 17. 15:57
A Nemzeti Vidékstratégia egyik alapvető célja a magyar lakosság biztonságos, jó minőségű, értékes, belföldi forrásból származó élelmiszerrel való ellátása - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A Nemzeti Vidékstratégia egyik alapvető célja a magyar lakosság biztonságos, jó minőségű, értékes, belföldi forrásból származó élelmiszerrel való ellátása

A Nemzeti Vidékstratégia egyik alapvető célja a magyar lakosság biztonságos, jó minőségű, értékes, belföldi forrásból származó élelmiszerrel való ellátása - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár az élelmiszerek eredetének jelentőségéről azzal kapcsolatban beszélt, hogy az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a hungarikum törvényt, amitől a szakemberek azt várják, hogy a hungarikum minősítés versenyelőnyt biztosít a magyar termékeknek bel- és külföldön egyaránt.

Az államtitkár aláhúzta: Magyarország számára alapvető fontosságú a magyar élelmiszerek korábbi belföldi piaci pozíciójának visszaszerzése, megerősítése. Ennek érdekében mindenekelőtt a helyi igényeket helyi termékekkel kell kielégíteni.

Hozzátette: amennyiben ezek között sok az adott térségre jellemző specialitás, valamint a termék jellegzetesen egyedi és jó minőségű, akkor eséllyel pályázhat a hungarikum elnevezésre is.

zaszlo2

Kardeván Endre hangsúlyozta, hogy a helyi termelés, feldolgozás és értékesítés lerövidítheti az élelmiszerláncot, ami előnyös lehet a fogyasztó számára mind az áru minőségét, mind pedig az árát tekintve. Ezért ösztönözni kívánják a hagyományos, helyi, kézműves és hungarikum élelmiszerek előállítását.

Az államtitkár utalt arra, hogy például a - mintegy másfél évtizede elindított - Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) program a hagyományos és tájjellegű magyar élelmiszerek ismertségének növelését szolgálja. Ilyen szerepe lesz a hungarikumoknak is. Utóbbiak népszerűsítését segíti a közelmúltban az Országgyűlés által elfogadott A nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény. Kardeván Endre aláhúzta, hogy a jogszabály nemcsak az élelmiszerekről, hanem sok más nemzeti értékről is szól.

Gyaraky Zoltán, a VM élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője pedig arról beszélt, hogy a hungarikum törvény által teremtett lehetőségek jól szolgálják a kiváló minőségű magyar élelmiszerek eladásainak növelését mind bel-, mind külföldön. A hungarikum tanúsító védjegy ugyanis garancia a kiváló minőségre. A főosztályvezető az MTI-nek elmondta: a törvény által kialakított rendszer beindítására és működtetésére az idén mintegy 500 millió forint áll rendelkezésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.