Edd, ami jó a szívnek!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 14. 10:38
Nem véletlen: kiemelkedően sokan küzdenek hazánkban szívbetegséggel. A táplálkozással és a rendszeres mozgással megelőzhetőek lennének a problémák, ám sokan nincsenek is vele tisztában, mit kellene fogyasztaniuk - és hogyan - ahhoz, hogy táplálkozásuk szívbarátabb legyen.

Valóban nem mindegy, milyen a táplálkozásunk, ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget.

Nem véletlen: kiemelkedően sokan küzdenek hazánkban szívbetegséggel. A táplálkozással és a rendszeres mozgással megelőzhetőek lennének a problémák, ám sokan nincsenek is vele tisztában, mit kellene fogyasztaniuk - és hogyan - ahhoz, hogy táplálkozásuk szívbarátabb legyen.

Hazánkban sajnos, annak ellenére, hogy kezdenek teret hódítani az egészségesebb ételek és étrendek, ma is vezető halálok a szívbetegség, illetve érrendszeri betegség. Európában is az élen járunk e téren, amivel cseppet sem dicsekedhetünk. A statisztikák szerint az összhalálozás több mint 50 százalékáért felelősek a szívbetegségek.

A táplálkozás átalakítása nem azt jelenti, hogy rengeteg dologról le kell mondanunk, amit szeretünk - van, amiről igen, de a hangsúly inkább azon van, hogy jól megtervezett, egészséges legyen aszívbarátétrend, emellett pedig ízletes. A lényeg a változatosság, kiegyensúlyozottság és mértékletesség. Fogyasszunk a szívre egészséges ételeket, a kínálatban egészen biztosan benne vannak olyan ételek, amiket szeretünk és életformánkba is beleillenek.

sziv69

Szervezetünknek nincs szüksége a túlzott táplálkozásra, a túlzott mértékben fogyasztott táplálékot elraktározza, és hízásnak indulunk. Ahhoz, hogy a szívbetegséget megelőzzük, meg kell szabadulnunk a pluszkilóktól - rendszeres testmozgással, alacsony kalória- és zsír tartalmú ételekkel -, valamint igyekeznünk kell olyan alapanyagból készült ételeket fogyasztani, melyek szívbarátak.

Mit együnk a szívünkért?

Talán mondani sem kell: melegen ajánlott minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása. Napi 40 dkg zöldség és gyümölcs véd a szívbetegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás ellen! Az úgynevezett mediterrán diéta is jelentős javulást jelenthet a táplálkozás terén: nagyobb mennyiségben tartalmaz egészséges, telítetlen zsírokat.

A tengeri halakban megtalálhatóak az igen előnyös omega-3 zsírsavak is, melyek gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik a szervezet immunrendszerének működését.

Csökkentsük a só-fogyasztásunkat, valamint az összes zsiradék-bevitelt! Főként a telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére ügyeljünk. Mindig reggelizzünk, és ne csak a táplálkozásra figyeljünk, hanem a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!

Teljes kiőrlésű gabona, zöldség és gyümölcs

A szívbetegség elkerülése érdekében fogyasszunk minél több, élelmi rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonafélét. Együnk fehér helyett barnakenyeret, magokkal dúsított péksüteményt!

Az élelmi rostok a vérkoleszterinszintjét csökkentik. A gabona-rostok vagy élelmi rostok hatására a bélműködés rendszeres lesz, és elkerülhetjük a székrekedést. A gabonafélék könnyen és jól felszívódó szénhidrátot, ezáltal jelentős energiát tartalmaznak, fehérjetartalmuk is jelentős. Kiváló vitamin- és más ásványi anyagforrások: van bennük E-, B1-, B2-, B6-vitamin, kálium, magnézium és kalcium is.

A zöldség-főzelék, és gyümölcsfélék esetében fontos kiemelni az élelmi rost-, főleg pektin-tartalmat. Táplálkozásunk a segítségükkel nem lesz hizlaló, hiszen energiatartalmuk kicsi. A pektin gátolja a zsiradék felszívódását a szervezetbe. Csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, valamint felveszi a vízben oldódó, a szervezetben keletkező vagy oda bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat, és kiüríti őket a széklettel - így méregtelenítve a szervezetet.

Jelentős B1-, B2-, C-vitamin-, folsav-, illetve béta-karotinforrás a sok zöldség- főzelék- és gyümölcsféle. Nyersen különösen előnyös fogyasztani őket, frissen és egészben őrzik meg ugyanis a teljes tápértéküket.

kenyer14

Tejtermékek és húsok

A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint. Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma.

Igen, jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

A húsok és húskészítmények között is jól meg kell azonban válogatnunk az igazán szívbarátakat. A csirkea kisebb zsírtartalmúak közé tartozik.

Legyen a marha-, a sertéshús sovány, fogyaszthatunk nyúlhúst és vadhúst is. A tengeri halak nagyon jók! Bátran fogyaszthatunk tojást is, de mértékkel: heti 3-4 darabot. A tojás remek fehérje-, vitamin, és ásványianyag-forrás, de valóban jelentős a koleszterin-tartalma, egy tojás sárgája a napi elfogadható mennyiség kétharmadát tartalmazza.

A „jó szívért” javasoltak napi fogyasztásra a lila színű zöldségek, gyümölcsök: áfonya, kökény, fekete ribiszke, berkenye, lilahagyma, vöröskáposzta, kék szőlő, cékla, sőt, a száraz vörösbor is - de maximum 3 deci.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.