Svájci kutatók kimutatták, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók esetén mintegy 30 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.
A metabolikus szindróma férfias típusú elhízásból, emelkedett vérzsírból, emelkedett vérnyomásból áll, melyek mind közreműködnek a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív és érrendszeri rendellenességek kialakulásában.
Jelen vizsgálat 6172, 35 és 75 év közötti egyénre terjedt ki, a kutatók a kapcsolatot keresték az alkoholfogyasztás és a cukorbetegség, illetve a metabolikus szindróma között ? az állapotot egy speciális az inzulinrezisztenciát jellemző változóval (HOMA-IR) írták le.Saját bevallás alapján az alkoholfogyasztás szempontjából a tudósok három kategóriát különböztettek meg: az absztinenseket, a kevés alkoholt fogyasztókat (heti 1-13 ital), a közepes mennyiségű ivókat (heti 14-34 ital), illetve a nagyivókat (heti 35 és afeletti mennyiség). A résztvevők 74 százaléka fogyasztott alkoholt, 16 százalék tartozott a közepes, 2 százalék a nagyivó csoportba.
A többváltozós statisztikai elemzés (angol szakszóval: multivariate analysis) megállapította, hogy az átlagos HOMA-IR a kis mennyiséget fogyasztóknál csökkent, a nagyivóknál növekedett. A metabolikus szindróma súlyozott előfordulása az absztinenseknél 24 százalék, a kevés alkoholt fogyasztóknál 19 százalék, a közepes mennyiségűeknél 20 százalék, a nagyivóknál 29 százalék volt.
A mérsékelt ivóknál alacsonyabb volt a vérben a trigliceridek szintje, és a vérnyomás, azonban a HDL-koleszterin (jó koleszterin) mennyisége nőtt az alkoholt nem fogyasztókhoz képest.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.