A kiwi tömeges elterjedésével egyidejűleg az allergiás reakciót jelentkezése is megnövekedett. Bizonyos kiwifajták kevésbé okoznak allergiás tüneteket, mint a legelterjedtebb fajta.
A harminchét, kiwire allergiás emberen végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a gyümölcs egyes fajtái ? köztük az ?arany? típusú ? kisebb allergiás reakciót váltott ki az emberekből, mint a közismert sötétzöld, Hayward típusú.
A Dél-Kínában őshonos kiwit nem olyan régen még egzotikus gyümölcsként tartották számon, de az 1970-es években egyre szélesebb körben vált elérhetővé és népszerűvé. A gyümölcs gyors terjedésével egyidejűleg az allergiások száma is megnövekedett.A vizsgálat során Dr. Karin Hoffmann-Sommergruber, a Bécsi Orvosi Egyetem docense és munkatársai hat különböző kivifajta hatásait tesztelték a kísérleti alanyokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legerősebb allergiás reakciókat ? légzési nehézség, szív- és érrendszeri tünetek ? a Hayward féle kiwi váltotta ki, míg a Summer és a Hort tizenhat típusú kiwik bizonyultak a legkevésbé allergénnek.
Az allergiát kiváltó protein a jól ismert zöld kiwiben ötvenszer nagyobb koncentrációban van jelen, mint az aranyszínű kivi típusokban, állítja Hoffman-Sommergruber. A kiwire allergiások aránya nem ismert világviszonylatban, de az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság három-négy százaléka, míg a gyerekek hat százaléka allergiás valamilyen ételre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.