Szamócával a Huntington-kór ellen

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 24. 00:00
A szamóca és egyéb gyümölcsfélék befolyásolják a Huntington-kór lefolyását, ugyanis a bennük található vegyületek késleltetik a betegségre jellemző tünetek kialakulását.

A szamóca és egyéb gyümölcsfélék befolyásolják a Huntington-kór lefolyását, ugyanis a bennük található vegyületek késleltetik a betegségre jellemző tünetek kialakulását.

A Kaliforniai Salk Intézet munkatársai megállapították, hogy a sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható fisetin nevű anyag jótékonyan befolyásolhatja a Huntington-kór és egyéb idegrendszeri zavarral járó kórképek lefolyását. Maga a Huntington-kór egy örökletes betegség, amelynek következtében az agy különböző területein az idegsejtek elpusztulnak, ezáltal okozva beszéd-, járási- és pszichés tüneteket. A betegség hátterében egy genetikai defektus áll, amelynek következtében zavar jön létre az ún. huntingtin fehérjében.14009A kísérlet során a hibás génnel rendelkező idegsejtek élettartamát vizsgálták. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a sejtek 50%-a pár nap múlva elpusztult, viszont ha fisetint adagoltak nekik, akkor továbbra is megőrizték életképességüket. A kutatók megállapításaikat gyümölcslegyeken is tesztelték. A betegséget hordozó rovarok, jóval kevesebb ideig éltek, mint egészséges társaik és még látási zavarok is jellemezték őket. Amennyiben a legyeknek fisetint adtak élettartamuk nőtt és a látásuk is javult. A kutatás vezetője Pamela Maher eredményei arra utalnak, hogy ez a vegyület lassíthatja a Huntington-kór lefolyását, ezáltal javítva a betegek életminőségét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.