Higanymérgezést kaphatunk a túl sok tengeri haltól

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 30. 00:00
A tengeri halakat ízük és tápanyagban gazdag húsuk miatt is fogyasztjuk, de a jótékony hatású omega-3 zsírsavak mellett, egy olyan anyaggal is találkozhatunk, ami kifejezetten káros ? ez a higany.

A tengeri halakat ízük és tápanyagban gazdag húsuk miatt is fogyasztjuk, de a jótékony hatású omega-3 zsírsavak mellett, egy olyan anyaggal is találkozhatunk, ami kifejezetten káros ? ez a higany.

A higany, amely beépül a hal szervezetébe, az emberi szervezetben agyi, gerincvelői- és vesekárosodást okozhat, sőt ha elég magas a szintje, akár halálhoz is vezethet. Bizonyos halak képesek a többi halfajnál is több higanyt felhalmozni. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a makréla, a kardhal és a cápa. A teljes felsorolást megtalálhatjuk az amerikai Food and Drug Administration listáján.

?Van valami érthetetlen abban, hogy alakul ki ilyen mértékű higanytartalom ezekben a halfajokban, hiszen a higanyszint a tengervízben alacsonyabb szokott lenni.? ? hasonlítja össze a tapasztalatokat az édesvízi adatokkal Heileen Hsu-Kim, a Duke Egyetem környezetmérnöke. Egy új kutatás segíthet megoldani ezt a rejtélyt.

A higany a széntüzelésű erőművekből, bányaművelési területekről és más természetes forrásokból, például vulkánkitörésekből származik, ami ezután átkerül a tengerekbe és az édesvizekbe. Hsu-Kim elhatározta, hogy vizsgálni fogja, mi történik a higannyal ezután. Mi az, ami kiváltja, hogy a higany ennyire eltérő módon halmozódjék fel a halakban.14254A kutatások azt mutatják, hogy egy kémiai anyag, a mérgező higanymetil okozza ezt a jelenséget, mely lassabban bomlik le a tengervízben, mint édesvízben. Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, amely lipofil tulajdonságú, vagyis zsírban oldódik, és így keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán.

Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben. Másképp megfogalmazva, a kevésbé mérgező szervetlen higanyvegyületből szerves higanyvegyület keletkezik, amely felszívódhat az élő szervezetekben és ott mérgezést okozhat.

A higanymetil molekulák édesvízben hozzákötődnek szerves anyagokhoz ? általában bomló növényi és állati részecskékhez. Mikor napfény éri a szerves anyagokat, egy kémiai reakció során a higanymetil elbomlik. De az óceánban a higanymetil hozzákötődik ahhoz a klórhoz, mely a tengervíz sós ízét adja. A napfény ott kevésbé hat a kötésekre.

?Mikor azon gondolkodunk, hová kerül a higanymetil, a termelődés és lebomlás egyensúlyát kell vizsgálnunk? ? mondja Hsu-Kim, majd hozzáteszi: ?Mivel a higanymetil lassabban bomlik tengervízben, élettartama hosszabb az óceánban. Így arra, hogy beépül a táplálékláncba, sokkal nagyobb az esély.?

A higanymetil magas élettartama a tengervízben megnöveli a valószínűségét annak, hogy a hal nagy mennyiségű toxint vesz magához ? és így annak is, hogy mi is többet fogyasztunk belőle, ha makrélát vagy kardhalat eszünk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.