Szükséges, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket minden nap, sőt fehérjéket lehetőség szerint minden étkezéskor fogyasszon.
A diéta lényege a kalóriaszegénység, hiszen az elhízás oka a szükségletet meghaladó mennyiségű táplálék fogyasztása. A vízen kívül minden folyadék, vagy szilárd táplálék tartalmaz kalóriát, rendszerint többet mint gondolnánk. Ezért a diéta célja: kalóriaszegény táplálkozás a testsúlycsökkenés érdekében. Emellett azonban ne éhezzen a beteg, úgy meg tudja tartani a diétát. Egyen mennyiségileg keveset, kerülje az úgynevezett üres kalóriát, azaz a cukrot, és a zsírtartalmú táplálékokat.
A diéta során sem szabad fogyasztani:
Cukrot, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, kompótot, fagylaltot, parfét, cukrozott üdítőitalokat, sertészsírt, baromfizsírt, tejszínt, szalonnát, zsíros húsokat, zsíros húskészítményeket (szalámi, Gyulai kolbász, disznósajt, császárhús, tarja, disznótoros készítmények). Ezek a táplálékok kis mennyiségben is igen sok kalóriát tartalmaznak, ennél fogva hízlalóak, értékes tápanyagok nincsenek bennük, elhagyásukkal veszteség nem éri a szervezetet.Célszerű az ötszöri étkezési rend kialakítása és minden étkezésnél valamilyen fehérje beiktatása: tej, tojás, tejtermékek, túró, sovány sajtok, húsok, sovány húskészítmények, párizsi, virsli, krinolin, sümegi sonka, Zala felvágott, sonkaszalámi.
A fogyókúrás diéta gerincét a zöldség-, gyümölcs-, és főzelék felhasználása alkotja. Kellően alacsony a kalóriaértékük, és egyidejűleg telítő hatásúak, már kisebb mennyiségben is a jóllakottság hatását keltik. A bennük lévő rostanyagok pedig megakadályozzák a székrekedés kifejlődését, amely különben a fogyókúra során nem ritka.
A kalóriaszegény táplálékokat felesleges erősen ízesíteni, hiszen a fűszer és ízesítőanyagok étvágyjavítóak, növelik a táplálék élvezeti értékét, fokozzák a gyomornedv elválasztását, ezáltal további evésre, ivásra csábítanak.Édesítésre mesterséges édesítőszer használható: szaharin, édeske, polyset, polysvit, sucrinetta.
Az ételkészítés műveletei közül mindazok alkalmazhatók, amelyek a kalóriaértéket nem fokozzák.
Ilyenek: főzés, gőzben főzés, párolás, kuktában főzés, roston sütés, grill sütőben vagy alufóliában sütés, teflonedényben párolás, sütés, római cserépedényben főzés, párolás, sütés.
Az ételeket egyszerű habarással, vagy pirított liszttel sűrítik. Fogyókúrának alkalmasak a nyers étrendek is. Ilyenek a burgonya- és főzelék napok, amikor egész nap csak burgonyát, vagy főzeléket, vagy salátát kaphat a diétázó. Szigorított napokon kizárólag főtt tojás vagy főtt hús adható. Egyes koplaló napok beiktatásával is lehet jó eredményt elérni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.