Egy kis haza ízek Atkins módra: Füstölt tarja, bográcsgulyás, sertésszelet. Ezeket is próbáld ki!
Bográcsgulyás (ch: 9,5 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 50 dkg marha comb kockára vágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- Bors, só, pirospaprika, delikát, étolaj
- 10 dkg burgonya kockára vágva
- 1 szál fehérrépa kockára vágva
- Zeller zöld aprítva, kömény
- 1 db közepes méretű sárgarépa kockázva
- 1 kisebb gumó zeller zöld kockára vágva
- 1 gerezd fokhagyma
Szabadban is készíthetjük, de hideg téli napokon a meleg konyhában is. A marhahúsból pörköltet készítünk. Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, ízesítjük, és addig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább forraljuk.
Botka Mihály ajánlata: ha hagyományőrzők vagyunk, akkor bográcsban, kint a szabad ég alatt készítjük. Ekkor kevés zsírt használjuk olaj helyett.
Forrón tálaljuk, apróra vágott zeller zölddel díszítjük. Akik kedvelik a csípős ízeket, azoknak ajánlom, hogy Erős Pistával, vagy csípős paprikával tegyék pikánssá ezt a hagyományos magyar levest.Kolbászos rakott füstölt tarja, balzsamecetes párolt savanyú káposztával (ch: 13,5 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 50 dkg főtt, füstölt tarja
- 10 dkg mozzarella sajt
- 20 dkg paraszt kolbász
- 80 dkg savanyú káposzta
- Édesítőszer
- Ízlés szerint balzsamecet
- Só, bors, köménymag, étolaj
A füstölt, főtt tarját 8 egyforma szeletre vágjuk, kevés olajon hirtelen átsütjük. Rádobjuk a paraszt kolbász karikákat, és tovább pirítjuk, majd félre tesszük.
A káposztát ízlés szerint átmossuk, álváltjuk. Vöröshagymával megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve puhára főzzük, míg a víz el nem párolog. Ízesítjük sóval, balzsamecettel, édesítőszerrel. Egy tepsi aljában eloszlatjuk a káposztát, rátesszük a tarja szeleteket, és a kolbász karikákat rétegezve. A tetejére mozzarella sajtot reszelünk. Sütőben 160 fokon addig pirítjuk, míg a sajt rá nem pirul (kb. 10-12 perc). Elkészíthetjük úgy is, hogy csak a káposzta felét terítjük a tepsi aljára, és a rétegezést káposztával és sajttal fejezzük be. Forrón tálaljuk.Köményes párolt sertésszelet, tormamártással, fűszeres tojáslepénnyel (ch: 4,8 g)
- 50 dkg sovány sertés comb
- Bors, só, kömény, étolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál torma
- 5 dl tejszín
- 1 kiskanál margarin
- Kakukkfű, oregáno
- 8 tojás
Kétféleképpen készíthetjük el a párolt sertésszeleteket. Vagy egészben pároljuk, vagy négy egyforma szeletre vágva. A fokhagymát, a sót, borsot, valamint a köménymagot összekeverjük kevés olajjal, ezzel dörzsöljük be a húst. Kevés vízen pároljuk.
A tormamártáshoz a tormát, a tejszínt, kb 2 dl vízzel beforraljuk, és sűrűre főzzük.
A 8 tojást felverjük, ízesítjük sóval és borssal, oreganóval, kakukkfűvel és leheletnyi tejszínnel. Négy részre osztjuk, majd kevés olajon, serpenyőben kis lángon mind a két oldalát megsütjük. Tálalhatjuk feltekerve, palacsintaként, vagy félbe hajtva illetve negyedelve lepényként.
Grillezett mozzarella, snidlinges tojássaláta (ch: 5,1 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- 40 dkg mozzarella sajt 8 szeletre vágva
- Étolaj
- Grill fűszerkeverék
- 4 dl tartármártás
- 8 db főtt tojás karikára vágva
- Snidling
A fent említett módon tartármártást készítünk, melyet citromlével. és snidlinggel teszünk pikánssá. A mozzarella sajtot grill fűszerkeverékkel ízesítjük, majd nagyon forró serpenyőben hirtelen sütjük.
Tálaláskor a snidlinges tojássaláta tetejére a sajt szeleteket hidegen és melegen is kínálhatjuk.Sült csirkecsíkok, hógolyó saláta (ch: 7,6 g)
Hozzávalók (4 személyre)
- Csirkemell 50 dkg csíkokra vágva
- 20 dkg kígyó uborka csíkra vágva
- 20 dkg kaliforniai paprika (zöld) hasábra vágva
- Vizes mozzarella golyó 30 dkg
- Eisberg saláta 1 fej
- Olívaolaj, só, bors
- Frissen vágott bazsalikom
Keverőtálban a hozzávalókat összekeverjük, fűszerekkel, kevés olívaolajban pácoljuk. A csíkra vágott csirkemellet fűszerezzük, és kevés olajon megpirítjuk. Vigyázzunk arra, hogy a hús ki ne száradjon! A már előre pácolt saláta tetejére tesszük. A mozzarella golyókat a tetejére helyezzük. A meleg nyárban igazán üdítően fog hatni ez a kellemes hideg saláta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.