Újabb Atkins receptkombinációk

recept
PUBLIKÁLÁS: 2010. március 27. 00:00
Egy kis haza ízek Atkins módra: Füstölt tarja, bográcsgulyás, sertésszelet. Ezeket is próbáld ki!

Egy kis haza ízek Atkins módra: Füstölt tarja, bográcsgulyás, sertésszelet. Ezeket is próbáld ki!

Bográcsgulyás (ch: 9,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 50 dkg marha comb kockára vágva

- 1 fej vöröshagyma apróra vágva

- Bors, só, pirospaprika, delikát, étolaj

- 10 dkg burgonya kockára vágva

- 1 szál fehérrépa kockára vágva

- Zeller zöld aprítva, kömény

- 1 db közepes méretű sárgarépa kockázva

- 1 kisebb gumó zeller zöld kockára vágva

- 1 gerezd fokhagyma

Szabadban is készíthetjük, de hideg téli napokon a meleg konyhában is. A marhahúsból pörköltet készítünk. Olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, ízesítjük, és ad­dig főzzük, míg meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább forraljuk.

Botka Mihály ajánlata: ha hagyományőrzők vagy­unk, akkor bográcsban, kint a szabad ég alatt ké­szítjük. Ekkor kevés zsírt használjuk olaj helyett.

Forrón tálaljuk, apróra vágott zeller zölddel dí­szítjük. Akik kedvelik a csípős ízeket, azoknak aján­lom, hogy Erős Pistával, vagy csípős paprikával te­gyék pikánssá ezt a hagyományos magyar levest.5608Kolbászos rakott füstölt tarja, balzsamecetes párolt savanyú káposztával (ch: 13,5 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 50 dkg főtt, füstölt tarja

- 10 dkg mozzarella sajt

- 20 dkg paraszt kolbász

- 80 dkg savanyú káposzta

- Édesítőszer

- Ízlés szerint balzsamecet

- Só, bors, köménymag, étolaj

A füstölt, főtt tarját 8 egyforma szeletre vágjuk, kevés olajon hirtelen átsütjük. Rádobjuk a paraszt kolbász karikákat, és tovább pirítjuk, majd félre tesszük.

A káposztát ízlés szerint átmossuk, álváltjuk. Vö­röshagymával megpirítjuk, majd kevés vízzel felen­gedve puhára főzzük, míg a víz el nem párolog. Íze­sítjük sóval, balzsamecettel, édesítőszerrel. Egy tepsi aljában eloszlatjuk a káposztát, rátesszük a tarja szeleteket, és a kolbász karikákat rétegezve. A tetejére mozzarella sajtot reszelünk. Sütőben 160 fokon addig pirítjuk, míg a sajt rá nem pirul (kb. 10­-12 perc). Elkészíthetjük úgy is, hogy csak a káposz­ta felét terítjük a tepsi aljára, és a rétegezést ká­posztával és sajttal fejezzük be. Forrón tálaljuk.5607Köményes párolt sertésszelet, tormamártással, fűszeres tojáslepénnyel (ch: 4,8 g)

- 50 dkg sovány sertés comb

- Bors, só, kömény, étolaj

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 kiskanál torma

- 5 dl tejszín

- 1 kiskanál margarin

- Kakukkfű, oregáno

- 8 tojás

Kétféleképpen készíthetjük el a párolt sertéssze­leteket. Vagy egészben pároljuk, vagy négy egyfor­ma szeletre vágva. A fokhagymát, a sót, borsot, va­lamint a köménymagot összekeverjük kevés olajjal, ezzel dörzsöljük be a húst. Kevés vízen pároljuk.

A tormamártáshoz a tormát, a tejszínt, kb 2 dl vízzel beforraljuk, és sűrűre főzzük.

A 8 tojást felverjük, ízesítjük sóval és borssal, oreganóval, kakukkfűvel és leheletnyi tejszínnel. Négy részre osztjuk, majd kevés olajon, serpenyő­ben kis lángon mind a két oldalát megsütjük. Tálal­hatjuk feltekerve, palacsintaként, vagy félbe hajtva illetve negyedelve lepényként.

Grillezett mozzarella, snidlinges tojássaláta (ch: 5,1 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- 40 dkg mozzarella sajt 8 szeletre vágva

- Étolaj

- Grill fűszerkeverék

- 4 dl tartármártás

- 8 db főtt tojás karikára vágva

- Snidling

A fent említett módon tartármártást készítünk, melyet citromlével. és snidlinggel teszünk pikánssá. A mozzarella sajtot grill fűszerkeverékkel ízesít­jük, majd nagyon forró serpenyőben hirtelen süt­jük.

Tálaláskor a snidlinges tojássaláta tetejére a sajt szeleteket hidegen és melegen is kínálhatjuk.5609Sült csirkecsíkok, hógolyó saláta (ch: 7,6 g)

Hozzávalók (4 személyre)

- Csirkemell 50 dkg csíkokra vágva

- 20 dkg kígyó uborka csíkra vágva

- 20 dkg kaliforniai paprika (zöld) hasábra vágva

- Vizes mozzarella golyó 30 dkg

- Eisberg saláta 1 fej

- Olívaolaj, só, bors

- Frissen vágott bazsalikom

Keverőtálban a hozzávalókat összekeverjük, fű­szerekkel, kevés olívaolajban pácoljuk. A csíkra vá­gott csirkemellet fűszerezzük, és kevés olajon meg­pirítjuk. Vigyázzunk arra, hogy a hús ki ne szárad­jon! A már előre pácolt saláta tetejére tesszük. A mozzarella golyókat a tetejére helyezzük. A meleg nyárban igazán üdítően fog hatni ez a kellemes hi­deg saláta.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.