Az egészséges fagylalt nyomában

Bendő
PUBLIKÁLÁS: 2009. november 19. 00:00
Amerikai kutatók olyan fagylaltot fejlesztenek ki, amely vigasztaló étel-jellege ellenére mégis egészségesnek minősül.

Amerikai kutatók olyan fagylaltot fejlesztenek ki, amely vigasztaló étel-jellege ellenére mégis egészségesnek minősül.

Ezzel a fagylalt bekerülhetne a teljes kiőrlésű lisztből és a szójából készült termékek közé, amelyek fogyasztása jelentős előnyökkel jár az egészség szempontjából.A kutatók azt remélik, hogy élelmi rostok és a bélflóra egyensúlyának megőrzésében hasznos probiotikumok hozzáadásával a kalóriában és zsírban gazdag fagylalt egészségesebbé válik. Az antioxidánsok pedig csökkentik a szabadgyökök által okozott károsodást és segítenek számos betegség megelőzésében.

A tesztelésre kész fagylalt akár már hat hónap múlva rendelkezésre állhat, két év múlva pedig akár a boltokba is kerülhet, azonban a kutatók továbbra sem javasolják, hogy egészségmegőrzés címén zöldségek és gyümölcsök helyett ilyen fagylaltot fogyasszunk, ugyanis a zsírtartalmon és a kalóriatartalmon nem változnak.
1720
Ingolf Gruen, a Missouri-Columbia Egyetem élelmiszervegyész professzora és munkatársai választása azért esett a rostokra, a probiotikumokra és az antioxidánsokra, mert ezeket az emberek ismerik és jobban elfogadják, mint valamilyen ismeretlen összetevőt. ?Ha nem is lesz olyan finom, mint a normál fagylalt, az emberek mégis megveszik majd, mert egészséges? ? mondta el Gruen. A kutatók számára a hozzáadott anyagok mellékíze és állaga jelenti a legnagyobb problémát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.